VIDEO | Cum limităm impactul schimbărilor climatice în România: „Vorbim de resurse, de platforme care pot să fie puse la dispoziția jurnaliștilor și a influencerilor și de o rețea care să contribuie la informarea publicului”

Publicat: 16/09/2022, 20:00

Alexandra Maria Bocșe, consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, a vorbit, la emisiunea GÂNDUL GREEN, despre cele mai mari probleme la adresa României, în contextul schimbărilor climatice. Cercetătoarea a precizat că este nevoie de un dialog mai eficient cu jurnaliștii și influencerii, pentru a informa cât mai bine publicul cu privire la schimbările climatice.

Am identificat șapte provocări majore și Grupul de Lucru a avansat spre dezbatere publică 28 de măsuri. În ceea ce privește provocările, vrea menționez deficiența de informare publică despre fenomenul și impactul schimbărilor climatice, provocarea legată de gestionarea, în mod ordonat, a tranziției climatice, pentru a asigura beneficii pentru cetățenii României, provocarea legată de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon. 

Apoi, am identificat și o provocare legată de necesitatea de a lua măsuri, pentru a răspunde la consecințele inevitabile ale schimbărilor climatice. De asemenea, o provocare pentru România o constituie și mai buna utilizare a soluțiilor bazate pe natură, în ceea ce privește adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice. 

Și, apoi, sunt două provocări care se leagă de zona de politici publice și de formulare de politici publice: nevoia de îmbunătățire a capacității administrative, la nivel local și central, în ceea ce privește politicile publice aplicabile domeniului schimbărilor climatice, precum și provocarea legată de lipsa fundamentării politicilor publice pe date și pe evidență științifică”, a afirmat Alexandra Maria Bocșe.

Întrebată unde s-a produs ruptura, Alexandra Maria Bocșe a precizat că, atât pentru un expert, cât și pentru un simplu cetățean, este destul de dificil țină pasul cu un volum mare de informații, din domenii foarte diferite”.

„Este vorba, până la urmă, de o ruptură, nu neapărat între administrații și cetățeni. Este o ruptură între comunitatea științifică, între experți și cetățeni, pe de-o parte, și pe de altă parte, este o ruptură între comunitatea științifică, experți și decidenți – cei care formulează politici publice. Motivele pe care le-am identificat se referă la faptul că, totuși, vorbim de informații, de date foarte tehnice, vorbim de informații care sunt într-o continuă schimbare și sunt informații din domenii foarte diverse.

Prin urmare, indiferent de pregătirea pe care o are un decident sau un membru al publicului, este destul de dificil țină pasul cu un volum mare de informații, din domenii foarte diferite”, a precizat Alexandra Maria Bocșe.

Consilierul de Stat a vorbit și despre soluțiile rapide care pot fi aplicate în acest moment, astfel încât fiecare cetățean fie informat cu tot ce este la ordinea zilei și știe cum acționeze.

„Acolo, în raport, identificăm o serie de măsuri. Sigur ne referim și la campanii de informare, dar ne referim și la nevoia de avea un dialog cu jurnaliștii și cu influencerii, de a-i sprijini, de a ne înțelege mai bine și, în același timp, în a informa mai bine publicul cu privire la schimbările climatice.

Vorbim de resurse, de platforme care pot fie puse la dispoziția jurnaliștilor și a influencerilor și vorbim și de o rețea care contribuie la informarea publicului cu privire la schimbările climatice și, în același timp, reducă riscul dezinformării publicului cu privire la schimbările climatice”, a menționat Alexandra Maria Bocșe.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”