Cum îți înveți copilul să meargă la dentist. Sfaturile unui psiholog pentru părinți, la Gândul LIVE

Publicat: 14 02. 2020, 14:46
Actualizat: 14 02. 2020, 14:53
Cabinetele de chirurgie oro-maxilo-facială (OMF) se confruntă cu un risc ridicat de contaminare

Mersul la dentist nu trebuie să devină o traumă, iar pentru ca micuții să fie cuminți la doctor este nevoie de răbdare, atât din partea părinților cât și din partea stomatologilor, a explicat psihologul Mirela Gheorghe, invitata Emmei Zeicescu la Gândul LIVE. Pe de altă parte, părinții trebuie să se informeze din timp asupre eventualelor efecte negative ale intervențiilor, pentru că suferința prilejuită de moartea copilului este cel mai greu de depășit.

„Răbdarea vine prima dată din partea părinților, care este nevoie să pregătească copilul înainte să îl ducă la stomatolog. Poate e nevoie de o vizită scurtă și informalăla medicul stomatolog, să vadă despre ce e vorba, aceasta este varianta ideală”, explică psihologul Mirela Gheorghe.

„Varianta practică este să se creeze o legătură cu medicul, depinde de experiența medicului cu copiii, dacă lucrează cu ei frecvent, cum poate să îi explice copilului prin limbajul ce se întâmplă acolo. Dacă îi spunem ca unui adult, el nu înțelege. La vârsta de trei -șase ani, vorbim despre o gândire simbolică, el nu înțelege ca un adult cum credem noi, dacă îi spunem de ce e bine să mergem la doctor, el, gata, a înțeles și stă cuminte. Să se joace puțin cu el”, a detaliat psihologul.

„Poți să normalizezi această situație, că mersul la doctor e un lucru absolut normal și că nu ar trebui să presupună frică, că nu e Bau Bau”, spune psihologul.

„În prima fază cred că nimeni nu poate să îi ajute pe părinți”

În ceea ce îi privește pe părinți, este nevoie de o perioadă de informare, subliniază psihologul. Comentariul specialistului vine în contextul tragediei din familia copiluilui de patru ani din Pitești care a decedat în urma unei anestezii generale.

„Să întrebăm medicul ce consecințe au aceste anestezii, dacă pot apărea efecte negative. A ne informa în ceea ce privește o intervenție, mai ales că nu era o urgență medicală, puteau să își ia timp să vadă despre ce e vorba și presupune această anestezie.

Copilul în vârstă de patru ani din Piteşti a intrat în comă în urma unei anestezii generale la stomatolog, a murit miercuri la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, după un stop cardio-respirator. Potrivit medicilor, el era ţinut în viaţă doar de aparate Copilul a ajuns luni seara la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde a fost trasferat din Piteşti. El a intrat în comă după ce, la dentist, i s-a făcut anestezie generală.Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, a anunțat miercuri Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

„În prima fază cred că nimeni nu poate să îi ajute pe părinți, pentru că ei își trăiesc doliul, este un doliu complicat, e cel mai greu să-ți pierzi un copil și pot apărea probleme de tip traumatic”, este de părere psihologul.

„Acum sunt într-o stare de negare, de neacceptare, șoc, și e nevoie de foarte mult timp să ajungă la nivelul de acceptare. Vor trăi cu acestă suferință toată viața lor. Pentru că apare foarte proeminentă această stare de învinovățire probabil acum”, a conchis psihologul Mirela Gheorghe.