GÂNDUL LIVE. Vladimir Ionaș: Cetățenii au dat un semnal: indiferent de votul politic, ei vor un alt tip de om care să îi reprezinte: tineri, mai apropiați, cu care să poată vorbi

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL LIVE. Vladimir Ionaș: Cetățenii au dat un semnal: indiferent de votul politic, ei vor un alt tip de om care să îi reprezinte: tineri, mai apropiați, cu care să poată vorbi
Vladimir Ionaș, invitat la Gândul Live

Sociologul Vladimir Ionaș a comentat, în platoul emisiunii GÂNDUL LIVE, rezultatele alegerilor locale derulate duminică.

„Din punctul meu de vedere, cea mai mare surpriză a fost ce s-a întâmplat în urbanul mare: putem vedea multe orașe și arată din nou diferența aceea între cele două Românii – urbanul mare și urbanul mic plus rural: iată în câte mari orașe au existat schimbări suprinzătoare despre care acum o lună, două nu am fi crezut că sunt posibile. Și aici notez municipiul Brașov, Timișoara, Alba-Iulia, unde iar este o supriză uriașă”, a comentar sociologul, la GÂNDUL LIVE.

„Cetățenii au dat un semnal: indiferent de votul politic, indiferent cum arată la nivel național opțiunile de vot pentru partide, cetățenii vor un alt tip de om care să îi reprezinte. Vor oameni tineri, nu neapărat mai casual (informali – engl.), cât oameni mai apropiați, oameni cu care să poată vorbi, să-i simtă”, este de părere sociologul.

„Pe votul politic nu sunt foarte mari surprize”

Vladimir Ionaș a făcut câteva observații și în perspectiva alegerilor parlamentare, care vor avea loc în decembrie, implicit impactul asupra colaborării dintre aliații de la locale.

„Pe votul politic nu sunt foarte mari surprize, votul politic s-a dus așa cum ne așteptam. E vorba mai degrabă de oamenii pe care cetățenii au vrut să îi aleagă, cel puțin în anumite orașe. Evident că va fi foarte greu, pentru că în două luni vom avea alegeri parlamentare, partidele care acum au multe dintre județele din țară au luptat cot la cot, dar pentru același obiectiv, vor trebui să lupte fiecare pentru scorul propriu”, a spus Ionaș.

Nicușor Dan a câștigat alegerile datorită celor din segmentul de vârstă 30-50 de ani

Potrivit sociologului, în București, de exemplu, USR PLUS pe votul politic este a doua forță, și-a conservat acest loc, ceea ce, după părerea sa, nu este neapărat o amenințare pentru PNL, care și-a conservat, ba chiar a mai crescut în opțiunile de vot, spre deosebire de europarlamentare, iar USR PLUS a pierdut voturi față de europarlamentare.

„Din punctul meu de vedere mai este important că la nivelul municipiului București mai sunt patru partide care fac pragul necesar cel puțin pentru Consiliul General, dar și pentru alegerile parlamentare, ceea ce arată că oamenii își cristalizează oarecum opțiunile, că vorbim de așa numita stângă, dreapta”, crede Ionaș.

Potrivit sociologului, Nicușor Dan a câștigat alegerile datorită celor din segmentul de vârstă 30-50 de ani, care au venit la vot într-un mod „spectaculos”, mai mulți decât cei de peste 60 de ani, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 20 de ani.

Oamenii nu mai vor doar campanii negative, vor proiecte, este de părere sociologul.

În ceea ce privește votul dat de localnicii din Deveselu post mortem, pentru fostul primar care candida pentru un nou mandat, dar care a murit după ce a fost infectat cu COVID-19, sociologul consideră că este un gest normal, care arată că oamenii au fost mulțumiți de activitatea lui și în același timp un reproș pentru ceilalți rivali la primărie. „Mie mi se pare un exemplu pe care l-au dat cetățenii din Deveselu”, a spus Ionaș, spre deosebire de cei din Sângiorz Băi.

Alături de Vladimir Ionaș, și analistul politic Ion M. Ioniță a disecat dur alegerile locale 2020, la GÂNDUL LIVE.

Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL- USR PLUS la Primăria Capitalei, a obţinut 41,82% din voturi la alegerile locale de duminică, în timp ce rivala sa de la PSD, primarul în funcţie Gabriela Firea are un scor de 37,4%, indică datele parţiale după numărarea a peste 90% din voturi.

Harta actualizată a noilor primari din România rezervă numeroase surprize, la primele ore ale dimineții. PSD a pierdut numeroase fiefuri, în timp ce PNL domină cele mai importante primării, alături de USR PLUS.

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Managerul Institutului „Marius Nasta” avertizează: Noiembrie va fi o „lună de foc” pentru spitale
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Horoscop 26 octombrie 2020. Zodia care are probleme la muncă azi: rămâne fără job
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide