VIDEO | Acordurile de la Minsk și războiul din Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Niciuna dintre părți nu a respectat angajamentele din 2014” 

Publicat: 08 03. 2022, 21:47
Actualizat: 08 03. 2022, 21:48

This browser does not support the video element.

Războiul din Ucraina se leagă și de prevederile acordurilor de la Minsk, nerespectate nici de Ucraina, care trebuia să recunoască autonomia regiunilor Donețk și Lugansk, inclusiv o suveranitate care să le permită să blocheze perspectiva de integrare în NATO, nici de Rusia, care trebuia să își retragă trupele și intervențiile din Donbas, a spus Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

Întrebat dacă se aștepta ca Rusia să atace Ucraina, Cristian Diaconescu a spus: „Nu. Nu existau foarte multe semnale din această perspectivă. Agențiile britanice și americane, în momentul în care au aflat informațiile, au aruncat pe piață știrile pentru a transmite un mesaj de descurajare, dar Putin se pare că a mers mai departe”.

„Totul se leagă de vestitele acorduri de la Minsk. În 2014, Rusia a intrat militar în Ucraina și atunci germanii și francezii au organizat Grupul de la Minsk, împreună cu Rusia și Ucraina, tocmai pentru o negociere, și au făcut două acorduri.

Acele două acorduri conțineau, pe de o parte, asumarea de către Kiev a recunoașterii autonomiei asupra Donețk și Lugansk, inclusiv a unei suveranități lărgite, astfel ca aceștia să se pronunțe în politica externă, deci să blocheze perspectiva de integrare în NATO a Ucrainei și, pe de altă parte, Federația Rusă să își retragă trupele, influența, intervențiile, mai mult sau mai puțin mascate sub steag fals, din Donbas”, a explicat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru susține că nici Rusia și nici Ucraina nu s-au achitat de acordurile de la Minsk, iar Vladimir Putin ar fi mizat înainte de a ordona invadarea Ucrainei că americanii sunt ocupați cu situația din zona Indo-Pacifică, iar europenii sunt divizați.

„Niciuna dintre părți nu s-a achitat de aceste obligații. În aceste condiții, probabil speculând momentul, Putin s-a gândit că americanii s-au retras din Afganistan și sunt foarte prinși în zona Indo-Pacifică, China, iar europenii sunt foarte divizați, pentru că 40% din gazul rusesc ajunge în Uniunea Europeană – Finlanda este dependentă 99%. Probabil  s-a gândit că americanii, pe de o parte, nu sunt interesați să se disperseze pe mai multe fronturi, iar europenii sunt divizați, și atunci a acționat de o asemenea manieră”, a spus Cristian Diaconescu.