MILENARIUM, Dicționarul Enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea: ”Izvorul de lumină, al nobleței valorii”

Publicat: 09 11. 2021, 15:53

În cotidianul asfixiat de îndoială, incertitudine, de boală și de moarte, prin intempestiva și tragica ”sosire” a unui dușman nevăzut care a decimat omenirea, ducând în neființă oameni dragi – bunici, părinți, soți, frați, surori, copii, nepoți – fără nicio urmă de regret, o activitate care să poată scoate oamenii din prezentul plin de răni necicatrizate, de suferințe spirituale necicatrizante, ar aduce o speranță și o rază de lumină.

Proiectul MILENARIUM a debutat cu volumul I în plin val trei al pandemiei declanșate în martie 2020, volumul al III-lea fiind alcătuit în plin val patru pandemic.

În această bătălie cruntă, România a pierdut valori incomensurabile ale artei și literaturii, pierderi care au marcat vieți, trăiri, suflete, dar care au oferit motivația de a merge mai departe, cinstindu-le memoria și activitatea. Printre ei, scriitorul Paul Goma, academicianul Nicolae Dabija, poeta Mariana Gurza, promotorul cultural Ligya Diaconescu, sunt doar câteva dintre numele pe care vom continua să le rostim cu drag.

În bogata și vasta istorie a literaturii române, dicționarele au ocupat, fără îndoială, un rol important în consemnarea datelor biobibliografice, referințelor critice și, mai rar, extraselor din operele scriitorilor, cel mai firesc, din dorința logică de a realiza o frescă a literaturii perioadei selectate.

MILENARIUM – Dicționarul Enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea s-a născut tocmai dintr-o astfel de nobilă dorință.

Scriitori de limbă română de pe întreg mapamondul au dat curs invitației

Scriitori de limbă română de pe întreg mapamondul au dat curs invitației, proiectul devenind dintru început unul de anvergură internațională, numărând 40 de înscrieri în doar 2 ore de la lansare. Uniți de dulcea și armonioasa limbă română, confrați din patria mamă, dar și din Republica Moldova, Europa, Canada, America, până în îndepărtata Australie, au reușit să transforme dorința în realitate.

  • Volumul I cuprinde un număr de 64 de scriitori, personalități ale literaturii românești contemporane, care, prin activitatea literară deosebită, și-au câștigat un loc binemeritat în panteonul valorilor românești.
  • Volumul II cuprinde un alt set de 66 de scriitori, completând de minune panteonul MILENARIUM cu alte și alte personalități care au subscris cu generozitate acestui proiect.
  • Volumul III include un număr de 71 de scriitori.

Până în acest moment un număr de 201 scriitori au subscris proiectului MILENARIUM. Departe de a se dori o întreprindere exhaustivă, care să nu suporte termene de comparație sau să exprime orgolii nejustificate, noul proiect Armonii Culturale este o lucrare de suflet, care are – ca însemne fundamentale – respectul față de români, față de România și aduce un serviciu pozitiv de imagine scrisului românesc din deceniul al III-lea al mileniului al III-lea.

”Nu s-a dorit ca această lucrare să fie un simplu inventar de date, ci să cuprindă și un extras din opera scriitorului, tocmai pentru a lua pulsul literaturii momentului, pentru a simți lumina sufletelor adunate aici. Dicționarul enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea este structurat în mai multe volume, în care noi pagini se vor adăuga valorilor unui întreg, ce se dorește reprezentativ”, spune Gheorghe A. Stroia, coordonatorul acestui proiect de anvergură.

”Includerea în dicționar este făcută în ordine strict alfabetică, intenția noastră nefiind aceea de a crea ierarhii părtinitoare, ci de a adăuga nuanțe, optici, viziuni noi, în cromatica unică a literaturii actuale. Le mulțumim cu încredere și speranță tuturor celor care au acordat credit acestui inedit proiect, care au făcut ca MILENARIUM să prindă aripi cu care să traverseze râuri, fluvii, mări și oceane, țărmuri de lacrimi și dor, pentru a ajunge la sufletele oamenilor!”

Gheorghe A. Stroia