Cele șapte minuni ale primarilor din România: de la piramida cu closet la catedrala-buncăr

Publicat: 11 08. 2013, 16:31

Oradea: piramidă cu closete la subsol

În Oradea, primarul Ilie Bolojan construiește o piramidă în curtea interioară a instituției. Aceasta are parter și subsol, se întinde pe 550 de metri pătrați, va fi acoperită cu sticlă și costă 1,3 milioane de lei. Piramida, destinată relațiilor cu publicul, are wc-urile la subsol, alături de un bar cu 76 de locuri. La parter pot aștepta 50 de persoane să le vină rândul la cele 34 de ghișee. Primarul Ilie Bolojan a declarat, pentru Gândul, că piramida e piramidă doar pe un cub care intră în alt cub, restul fiind doar o construcție acoperită cu sticlă. „Primăria din Oradea este o construcție în formă de A. În curtea interioară lipsește o bucată din A și acum se completează prin această construcție. Piramida e piramidă doar pe o porțiune din construcție. Imaginați-vă un cub care intră în alt cub. Pe axa cubului va fi vârful piramidei”, a declarat primarul Ilie Bolojan. Acesta ne-a mai explicat că „piramida” este absolut necesară celor „375.000 de cetățeni care trec anual pragul primăriei”.

„Grãdinile de la Versailles” de la Prãjești

Despre Prăjești se știu două lucruri: trebuia să aibă un dig care era de fapt doar un canal și are o piramidă peste primărie. Despre canal le-a vorbit președintele Traian Băsescu sinistraților la inundații. Acesta le-a spus că nu s-au dat niciodată bani pentru un dig, ci doar pentru un canal care nici ăsta nu a putut fi construit din cauza sătenilor care nu și-au vândut terenurile. Piramida însă chiar există și a fost construită în vârful primăriei după ce edilul Prăjeștiului a văzut-o pe cea de la „muzeul Luvrului”. Eugen Antica, primarul din Prăjești, a declarat, pentru Gândul, că ideea cu piramida „mi-a venit după ce am vizitat muzeul Luvrului. La intrare este o piramidă care mi-a plăcut foarte mult. M-am consultat cu proiectantul, i-am dat și eu câteva idei cum să fie piramida noastră. Am făcut să fie ceva frumos, atractiv, turistic pentru comuna noastră. Practic, este un iluminator prin care vine lumina naturală ca să fac economie la curent”. Întreaga investiție, în care este inclusă și piramida din vârful primăriei, este de 18 miliarde de lei vechi. Primarul ne-a spus că nu e scump și asta pentru că va muta sub piramidă poliția, poliția comunitară și arhiva.

În plus, primarul recunoaște că în comună nu există apă și canalizare, dar se laudă că, pe două hectare, a amenajat „grădinile de la Versailles”. Eugen Antica, primarul din Prăjești, a declarat, pentru Gândul, că „în comună avem pe două hectare Grădinile de la Versailles. Grădina botanică este la fel ca cele de la Versailles, doar că are două hectare. Avem 500 de specii de plante. O să devină obiectiv turistic. O punem pe site după ce e gata și casa memorială a lui Ernest Maftei”.

Catedrala înaltă cât un bloc cu 15 etaje dotată cu buncăr

Înaltă cât o clădire cu 15 etaje – cu tot cu cruce are 60 metri – dotată cu nu mai puțin de cinci clopote, având în total cinci tone, acționate „din buton”, un buncăr de 10.000 persoane, „în caz de Doamne Ferește”, două lifturi, pentru fiecare aripă, iar în jur, un parc de circa trei hectare. Pe scurt, așa a descris primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele, catedrala din Beverly Hillsul de Ilfov. La subsol va fi amenajată o suprafață uriașă. Două camere frigorifice, un muzeu și, ca la mall, un spațiu unde copiii să stea când părinții sau bunicii sunt la slujbă. Subsolul catedralei poate primi 2.500 de oameni. Megacatedrala va costa 7 milioane de euro pentru a fi gata la roșu – cum ar zice constructorul. La această sumă se mai adaugă alte câteva milioane pentru picturi, când lăcașul de cult va fi gata. Cea mai mare parte a banilor vor fi dați de la bugetul local, iar Guvernul va contribui cu un milion de euro. …citește mai departe în pagina următoare