Descoperire arheologică istorică în Siberia

Publicat: 30 04. 2013, 09:03
Actualizat: 15 03. 2017, 08:56

Oamenii de știință ruși au descoperit în Siberia dintele fosilizat al unui câine domestic ce ar fi trăit în urmă cu 33.000 de ani, relatează Science Daily.

Potrivit Annei Druzhkova, cercetător la Institutul de biologie moleculară și celulară din Rusia, analiza ADN-ului extras din dinte a demonstratcă este vorba despre un strămoș al câinelui de azi. Informația este cu atât mai importantă cu cât cercetătorii nu știu exact când a avut loc separarea între lupi și câini, care a a dus la apariția celor două specii diferite.

Astfel, deși se estimează că acest proces a avut loc acum 10.000 de ani, cele mai vechi fosile ale câinilor moderni descoperite până în prezent au o vechime de numai 36.000 de ani.

Oamenii de știință care au găsit dintele fosilizat în zona muntelui Altai au precizat că acesta a aparținut unui câine cu caracteristici mai apropiate de cele ale animalului modern și cel preistoric descoperiți pe continentul american, decât de lupi.

„Rezultatele cercetării dezvăluie o istorie mai veche a câinilor în afara Orientului Apropiat sau Asiei de Est, despre care se credea că ar fi fost originea câinelui modern”, au explicat autorii studiului.