„Să nu-i înnebunim pe părinți”. Reforma la clasa pregătitoare: de câte ori S-A CONTRAZIS Ponta într-o singură săptămână

Redactor:
Mihaela Stoica
„Să nu-i înnebunim pe părinți”. Reforma la clasa pregătitoare: de câte ori S-A CONTRAZIS Ponta într-o singură săptămână
Șapte zile și trei variante contradictorii legate de înscrierea copiilor clasa zero. Este bilanțul premierului Victor Ponta în privința pozițiilor guvernului de la reluarea discuțiilor despre modificarea legii educației intrată în vigoare de mai puțin de un an.

Șapte zile și trei variante contradictorii legate de înscrierea copiilor clasa pregătitare. Este bilanțul premierului Victor Ponta în privința pozițiilor guvernului de la reluarea discuțiilor despre modificarea legii educației intrată în vigoare în 2011. Introdusă în lege de ministrul PDL Daniel Funeriu, mutarea copiilor cu vârsta între 6 și 7 ani de la grupa pregătitoare de grădiniță în ciclul primar, pentru o acomodare cu școala, a fost îndelung criticată de succesoarea sa la Educație, Ecaterina Andronescu (PSD) care a promis revenirea la vechea formulă.

Odată instalat la minister, un alt PSD-ist, Remus Pricopie a decis însă să păstreze varianta Funeriu, asumându-și la Interviurile Gândul menținerea clasei pregătitare în ciclul primar. De aici au început și răzgândirile succesive ale premierului Victor Ponta.

„În primul rând vreau să transmit părinților interesați de acest subiect că nu se fac schimbări. Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa pregătitoare face parte din ciclul primar și este o clasă obligatorie pentru copiii care au împlinit vârsta de șase ani. Prin urmare, clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar„, declara Pricopie, pentru gândul pe 12 ianuarie.

Două zile mai târziu, pe 14 ianuarie, șeful său din guvern l-a contrazis cu fermitate: „Mie mi se pare o greșeală. Eu cred că ar trebui să revină la grădiniță clasa pregătitoare. Astăzi după amiază voi avea o discuție cu ministrul să aplicăm acest lucru chiar de anul ăsta”, a spus Victor Ponta, anunțând că ministrul avea să fie chemat pentru explicații în biroul său de la Palatul Victoria.

Răzgândit din întâlnirea cu Pricopie a ieșit însă Ponta. „I-am înghesuit la școală și vreau să vă spun că anul acesta, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, nu avem nicio problemă cu locurile la grădinițe. (…) Acuma, l-am chemat pe ministru, ieri, după ce am văzut declarațiile, și i-am zis: „nu rămâne așa, n-ai ce să faci, nu rămâne”. Și mi-a zis: „domnule, problema noastră în acest moment este că dacă îi mutăm și fizic, metodologic îi lăsăm la grădiniță, fac ceea ce făceau la grădiniță, nu fac nimic în plus. Problema este că dacă îi mut fizic, cele 300 de săli pe care acum le am la școli, trebuie să le găsesc la grădiniță din nou, deci să-i iau, să-i mut înapoi. Ceea ce înseamnă că nebunia de anul trecut s-o am și anul acesta”. Și atunci, mâine l-am rugat, și vine în ședința de guvern, spus foarte clar care este situația logistică în primul rând, cu sălile, ca să nu mai înnebunim oamenii, să-i mutăm dintr-o parte în alta. Avem analiza logistică, unde sunt sălile de clasă în acest moment, că sunt la școală și avem locuri pentru toți, dar să rămână să facă totuși exact ceea ce făceau la grădiniță, doar că fizic, dacă vrem să-i mutăm înapoi, nu avem sălile la grădinițe, că avem înscrierile…„, dădea Ponta înapoi pe 15 ianuarie, invitat la Realitatea tv.

Au fost suficiente șase zile pentru ca premierul să se răzgândească și să vină cu o altă variantă: opțiunea părinților fie pentru rămânerea în grădiniță, unde nu sunt spații suficiente pentru grupa pregătitoare, fie pentru înscrierea în școli, păstrând programa asemănătoare deja în mare măsură cu cea aplicată până anul trecut în ultima etapă a ciclului preșcolar. În într-un interviu pentru Antena 3, pe 21 ianuarie, Victor Ponta aborda din nou „faimoasa problemă a grupei pregătitoare”, astfel: „Nu cred că trebuie să îi forțăm pe părinți să își ducă copiii la școală, la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă, să își ducă copiii mai repede la școală. Până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare, să spună, domnule, eu vreau să rămână la grădiniță încă un an, în grupa pregătitoare, sau vreau să meargă la școală, în grupa pregătitoare„. În noua formulă, premierul admitea din strat că „vom avea niște probleme logistice – nu la școli, la școală avem săli, în schimb, la grădinițe”, unde „nu avem în momentul ăsta toate sălile pregătite”, fiind necesare investiții financiare suplimentare.

 

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Veste cumplită pentru românii care stau la bloc. Cu cât se scumpesc gazele din iulie
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide