15 mai, zi neagră pentru McDonald’s, KFC și Burger King. Ce se va întâmpla la nivel global

Publicat: 08 05. 2014, 09:30
Actualizat: 29 07. 2014, 16:48
Angajații lanțurilor de restaurante de tip fast-food vor lansa săptămâna viitoare o zi de protest la nivel mondial, reclamând salarii și condiții de muncă mai bune, au anunțat miercuri, la New York, reprezentanți ai mișcării, relatează AFP.

Reuniți pentru prima dată sub sigla unui sindicat internațional, UITA, angajații din domeniul fast-food au ajuns la un acord cu privire la lansarea protestului pe 15 mai, când vor avea loc greve în 150 de orașe americane și acțiuni de protest în 33 de țări, inclusiv în Japonia, Brazilia, Maroc și India.

„Muncitorii din zeci de țări de pe șase continente au anunțat că se alătură mișcării tot mai importante în favoarea creșterii salariilor și acordării unor drepturi mai bune de muncă în restaurante ca McDonald’s, Burger King, Wendy’s și KFC”, anunță organizatorii într-un comunicat.

Un grup de 70 de manifestanți, originari din diverse țări, s-a adunat miercuri în fața unui restaurant McDonald’s, în Manhattan, cu ocazia acestui anunț.

În Statele Unite, angajații în domeniul fast-food reclamă un salariu de 15 dolari pe oră, reprezentând dublul salariului minim federal de 7,25 de dolari, aplicat în prezent în numeroase lanțuri de restaurante de tip fast-food.

„Oamenii se mobilizează, a venit vremea schimbării”, a declarat pentru AFP o angajată McDonald’s, Elizabeth Rene, în vârstă de 24 de ani. Ea va participa săptămâna viitoare la a treia grevă în doi ani și jumătate.

Aproximativ 200 de angajați în domeniul fast-food au început să manifesteze la New York, la sfârșitul lui 2012, un protest care s-a extins în peste 100 de orașe americane.

„Ne confruntăm toți cu aceleași provocări, aceleași probleme, aceleași lupte. Vom continua (să protestăm) până când ne vom atinge scopul”, a declarat Massimo Fratini, coordonator UITA (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations), din care fac parte 396 de sindicate din 126 de țări, reprezentând în total 12 milioane de angajați.