74 de morți și sute de răniți în INCENDIILE DE VEGETAȚIE din Grecia. Nici un român nu a avut probleme deocamdată

Publicat: 25 07. 2018, 12:36
Actualizat: 02 10. 2018, 16:13

Un prim incendiu de vegetație a izbucnit într-o pădure de pini din zona localității Kineta, o stațiune de la malul mării, aflată la 80 de kilometri vest de Atena. Localnicii vorbesc despre adevărate pături de foc, care se întindeau pe distanțe de până la șase kilometri. „Lăsați totul și fugiți!” le-a spus autoritățile localnicilor. Din nefericire multe peroane și-au pierdut viața tocmai încercând să fugă.

Peste 200 de pompieri se luptau cu flăcările care au forțat autoritățile elene să închidă autostrada Atena-Corint, una din cele două șosele majore către Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar în zonă a fost suspendat.

Înainte de căderea nopții, televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu mașinile și numeroase locuințe afectate de flăcări.

Al doilea incendiu major de vegetație a izbucnit după-amiază în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localitățile Rafina și Mati, două destinații turistice populare. Majoritatea victimelor au decedat sau au fost rănite în zona localității Mati, a declarat marți Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt la Guvernului grec. Autoritățile au evacuat tabere de copii și au trimis garda de coastă să evacueze oamenii care se refugiaseră pe plajă.

„Vom face tot ce este omenește posibil să controlăm dezastrul. Sunt totuși îngrijorat de incendiile care ard în paralel la est și la vest de Attica”, declară prim-ministrul Alexis Tsipras, care și-a întrerupt vizita în Bosnia și s-a întors de urgență în țară pentru a coordona operațiunile.

„Noi suntem norocoși pentru că era marea aproape și am putut intra în apă. Flăcările ne urmăreau,” povestesc supraviețuitorii. „Ardea în spatele nostru, și ne-am scufundat în mare. Am spus, Doamne, trebuie să alergăm să ne salvăm!”

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă și turiști au intervenit cu ambarcațiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje și zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor.

Cea mai tânără victimă a incendiilor este un bebeluș de 6 luni care a murit intoxicat cu fum. 

Atena a cerut ajutor din partea Uniunii Europene pentru a face față incendiilor. Numeroase case au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să plece din locuințe. Italia, Polonia,Germania și Franța au oferit deja asistență. La ora actuală s-au înregistrat 74 de morți și peste 187 de răniți, dintre care 23 sunt copii. potrivit BBC. Este cel mai tragic bilanț al unor incendii de vegetație din ultimii 11 ani în Grecia.

Sute de pompieri, zeci de autospeciale, avioane și elicoptere mobilizate din toată țara luptă cu cele două incendii. Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia în verile fierbinți și secetoase.un alt  incendiu devastator  a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, când  zeci de persoane au decedat.

Ambasada României din Atena nu a primit până acum solicitări de asistență consulară referitoare la incendiile produse în Grecia, în urma cărora au murit cel puțin 70 de persoane, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistență consulară. Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen”, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Foto: Facebook/ Î¡Î¿Ï…βήμ ΚαρασάββαςLike Greece