Afganistan: Deși au promis drepturi egale, talibanii ignoră dreptul la educație al fetelor. Școlile s-au redeschis, dar numai pentru băieți

Afganistan: Deși au promis drepturi egale, talibanii ignoră dreptul la educație al fetelor. Școlile s-au redeschis, dar numai pentru băieți
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/09/2021, 16:54

Deși atunci când au preluat puterea în Afganistan au promis drepturi egale pentru femei, talibanii nu le mai permit acum fetelor să revină la școală.

Sâmbătă s-au redeschis școlile în Afganistan, dar numai băieții au primit permisiunea de a reveni în bănci, măsură criticată de UNICEF, care face apel la regimul taliban „să nu lase fetele deoparte”, informează Digi24.

Ministerul Educației de la Kabul a anunțat vineri că „toți profesorii bărbați și elevii de gen masculin” din ciclul secundar își vor începe activitatea, dar nu a făcut nicio referire la eleve.

Această măsură îngrijorează comunitatea internațională, în contextul în care deja există temeri cum că talibanii vor impune același regim restrictiv la adresa femeilor ca în perioada anterioară în care au fost la putere (1996-2001).

Mişcarea islamistă a avut o politică în mod special brutală faţă de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă.

UNICEF critică situația din Afganistan

Directorul executiv al agenției ONU pentru drepturile copiilor (UNICEF), Henrietta Fore, a făcut apel la regimul de la Kabul să respecte dreptul la educație al fetelor afgane.

UNICEF îşi exprimă satisfacţia pentru redeschiderea şcolilor secundare în Afganistan, dar subliniază că fetele nu trebuie lăsate deoparte. Este esenţial ca toate femeile afgane, inclusiv cele mai în vârstă, să-şi poată relua educaţia fără întârziere, iar profesoarele să poată şi ele continua să predea”, transmite UNICEF.

Totodată, agenția reamintește progresele considerabile realizate de societatea afgană în parteneriat cu comunitatea internațională în cursul ultimelor două decenii.

În ultimii douăzeci de ani, numărul de şcoli din Afganistan s-a triplat, iar numărul copiilor şcolarizaţi a crescut de la un milion la 9,5 milioane, potrivit ONU.

De la revenirea lor la putere, talibanii au încercat să liniştească comunitatea internaţională, dând asigurări între altele, că drepturile femeilor vor fi respectate.

Numai că aceste afirmaţii au fost fragilizate în ultimele săptămâni de mai multe decizii luate de noul executiv fundamentalist de la Kabul.