Scandal de proporții între talibani, în Palatul Prezidențial de la Kabul. Membrii grupării nu reușesc să se pună de acord în privința noului Guvern din Afganistan

Scandal de proporții între talibani, în Palatul Prezidențial de la Kabul. Membrii grupării nu reușesc să se pună de acord în privința noului Guvern din Afganistan
Mullahul Abdul Ghani Baradar. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/09/2021, 09:28

Un scandal de proporții a izbucnit între liderii talibanilor în legătură cu componența noului Guvern din Afganistan.

Scandalul a pornit de la o neînțelegere între co-fondatorul grupării, Abdul Ghani Baradar, și un membru al cabinetului, în timpul unor discuții purtate în Palatul Prezidențial de la Kabul, au declarat pentru BBC înalți oficiali talibani.

Au existat mai multe relatări privind neînțelegeri în rândul conducerii talibane de când mullahul Abdul Ghani Baradar nu a mai apărut în public, însă ele au fost infirmate oficial de grupare.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului luna trecută și de atunci au declarat țara ca fiind un „emirat islamic”.

Guvernul interimar prezentat de talibani este format în întregime din bărbați și este alcătuit din figuri de rang înalt din cadrul grupării.

Unii dintre noii membri ai Executivului de la Kabul sunt cunoscuți pentru că ar fi lansat atacuri asupra forțelor americane din Afganistan în ultimele două decenii.

De la ce a pornit scandalul dintre talibani

O sursă din rândul talibanilor a declarat pentru BBC că Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani, ministrul pentru refugiați și o personalitate importantă din cadrul rețelei militante Haqqani, au schimbat cuvinte grele, în timp ce susținătorii lor chiar s-ar fi luat la bătaie.

Un oficial de rang înalt din rândul talibanilor, care se află în prezent în Qatar, dar și o persoană apropiată de cei implicați au confirmat, de asemenea, că acest scandal s-ar fi produs la sfârșitul săptămânii trecute.

Sursele au declarat că neînțelegerile au pornit de la faptul că Baradar, noul vicepremier al Afganistanului, nu este mulțumit de structura guvernului interimar.

De asemenea, există informații potrivit cărora scandalul ar fi izbucnit pe fondul unor neînțelegeri referitoare la care dintre liderii talibani ar trebui să își aroge victoria în Afganistan.

Abdul Ghani Baradar este de părere că accentul trebuie pus pe eforturile diplomatice susținute de oameni ca el, în vreme ce membrii grupării Haqqani, condusă de una din cele mai importante figuri ale talibanilor, și susținătorii lor, afirmă că victoria a fost obținută prin luptă.

Ghani Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american, după o conversație telefonică cu Donald Trump în 2020. Înainte de asta, el a semnat din partea talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.

De partea cealaltă, rețeaua Haqqani este asociată cu unele dintre cele mai violente atacuri împotriva forțelor afgane și a aliaților lor, care au avut loc în ultimii ani. Rețeaua Haqqani este pe lista organizațiilor teroriste întocmită de Statele Unite.

Liderul rețelei, Sirajuddin Haqqani, este ministru de Interne în Guvernul interimar.