Afganistan: Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie

Afganistan: Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11/08/2021, 08:45

Talibanii au reușit să cucerească, în noaptea de marți spre miercuri, orașul Faizabad din Afganistan, aceasta fiind a noua capitală de provincie unde militanții obțin controlul în mai puțin de o săptămână.

Anunțul a fost făcut miercuri dimineața de către un oficial local, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Noaptea trecută, forţele de securitate care luptă cu talibanii de câteva zile au fost supuse unei mari presiuni. Acestea au părăsit Faizabad şi s-au retras (în districtele din apropiere, n. red.). Talibanii au preluat acum oraşul. Ambele tabere au suferit pierderi mari”, a declarat Zabihullah Attiq, deputat din provincia Badakhshan, a cărei capitală este Faizabad.

Talibanii câștigă tot mai mult teren în Afganistan

Talibanii au reușit în ultimele două luni să ocupe mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în 2001.

Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, ei au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental.

Astfel, militanții talibani au acum o prezență foarte puternică în întreg Afganistanul, inclusiv în provinciile din nordul, nord-estul și centrul țării și se apropie de orașe ca Herat, Kunduz, Kadahar și Lashkar Garh.

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

Din 1996 până la intervenţia condusă de SUA în 2001, talibanii au controlat zone vaste din Afganistan.

Alianța Nord-Atlantică (NATO) califică situația de securitate din Afganistan ca fiind una „dificilă și provocatoare” și face apel la talibani să înceteze atacurile din această țară.

Astfel, NATO susține poziția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la violențele înregistrate în Afganistan în ultima perioadă