Afganistan: NATO face apel la talibani să înceteze atacurile

Afganistan: NATO face apel la talibani să înceteze atacurile
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/08/2021, 11:24

Alianța Nord-Atlantică (NATO) califică situația de securitate din Afganistan ca fiind una „dificilă și provocatoare” și face apel la talibani să înceteze atacurile din această țară.

Astfel, NATO susține poziția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la violențele înregistrate în Afganistan în ultima perioadă, informează site-ul agenției Agerpres.

„Împărtăşim profunda preocupare exprimată de Consiliul de Securitate al ONU cu privire la nivelurile ridicate de violenţă generate de ofensiva militară a talibanilor, inclusiv atacuri împotriva civililor, pe fondul informaţiilor despre alte încălcări grave ale drepturilor omului. Talibanii trebuie să înţeleagă că nu vor fi recunoscuţi niciodată de către comunitatea internaţională dacă resping procesul politic şi încearcă să preia controlul cu forţa asupra ţării. Ei trebuie să pună capăt atacurilor şi să participe la discuţiile de pace cu bună credinţă”, a declarat un înalt responsabil al NATO la Bruxelles.

Acesta invită la „un proces de pace incluziv condus de afgani şi stăpânit de afgani”.

NATO cere protejarea drepturilor omului în Afganistan

Oficialul spune că un astfel de proces de pace trebuie să implice o încetare imediată a focului și o reglementare la nivel politic privind încetarea violențelor.

Totodată, potrivit acestuia, un proces de pace în Afganistan trebuie să implice protejarea drepturilor omului, în special cele ale femeilor, copiilor și minorităților.

„Lansăm un apel către toţi actorii regionali să joace un rol constructiv, întrucât un Afganistan stabil şi sigur este în interesul tuturor”, a afirmat acelaşi oficial.

Talibanii câștigă tot mai mult teren

Talibanii au reușit în ultimele două luni să ocupe mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în 2001.

Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, ei au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental.

Astfel, militanții talibani au acum o prezență foarte puternică în întreg Afganistanul, inclusiv în provinciile din nordul, nord-estul și centrul țării și se apropie de orașe ca Herat, Kunduz, Kadahar și Lashkar Garh.

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

Din 1996 până la intervenţia condusă de SUA în 2001, talibanii au controlat zone vaste din Afganistan.