LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Joe Biden, pregătit să piardă sprijinul democraților în cel puțin o cameră a Congresului: „Este momentul să apărați democrația!” | VIDEO

LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Joe Biden, pregătit să piardă sprijinul democraților în cel puțin o cameră a Congresului: „Este momentul să apărați democrația!” | VIDEO
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 08/11/2022, 19:10
Actualizat: 08/11/2022, 21:32

ALEGERI ÎN SUA. În ultima sa pledoarie dinaintea alegerilor legislative, preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe americani să apere democraţia din Statele Unite. Liderul de la Casa Albă este conștient de miza uriașă a scrutinului început azi, 8 noiembrie.

Americanii votează azi la alegerile pentru Congresul SUA, cruciale pentru ultimii doi ani de mandat ai actualului președinte Joe Biden.

Controlul asupra Congresului SUA este vital pentru Partidul Democrat.

Potrivit ultimelor sondaje, republicanii sunt favoriți atât la Camera Reprezentanților, cât și la Senat.

Cele mai importante evenimente ale zilei:

Update 20:50 – Mai multe incendii care au izbucnit peste noapte la două biserici, o benzinărie și alte patru clădiri din apropierea Universității de Stat Jackson din Mississippi sunt anchetate ca posibile incendieri premeditate, au declarat oficialii presei locale, potrivit Reuters. Incendiile au fost stinse cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor. Deocamdată nu s-a putut stabilit dacă există o legătură între aceste evenimente și alegeri.

Update 19:10 – Fostul președinte Donald Trump a confirmat că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care i-ar putea fi adversar în cursa prezidențială republicană.

„Da, am făcut-o”, a declarat Trump reporterilor în fața unei secții de votare din Palm Beach.  Totodată, el a prezis o „noapte mare” pentru republicani: „Cred că vom avea o noapte foarte bună și este interesant”. 

Update 18:20 – Republicanii ar putea obține o victorie covârșitoare în ambele Camere, dar posibil este și ca democrații să își mențină totuși majoritatea din Senat și să își limiteze înfrângerea în Camera Reprezentanților, potrivit CNN.

Update 17:05 Oficialii electorali de stat din Florida au susținut că oficialii federali nu sunt incluși pe lista persoanelor permise în locurile de votare și, chiar dacă s-ar califica, „ar fi contraproductiv și ar putea submina încrederea în alegeri. ”

Update 17:00 Peste 41 de milioane de oameni au votat deja în 47 de state, potrivit datelor oficialilor electorali.

Update 16:23 – Peste 18 milioane de americani au votat anticipat – personal -, iar 22 de milioane de americani şi-au trimis buletinul de vot prin corespondență.

Update 15:35 Președintele Biden începe ziua alegerilor pregătindu-se pentru pierderi, consilierii săi recunoscând în privat că nu văd o cale viabilă pentru democrați de a-și păstra majoritatea în Camera Reprezentanților. Totuși, Biden și echipa sa de conducere încep ziua cu ideea că perspectiva ca democrații să își păstreze majoritatea în Senat este reală, chiar dacă ar putea dura câteva zile, sau mai mult, pentru a se realiza în profunzime.

Update 15:15 În acest an, 309 femei candidează pentru Camera Reprezentanților, Senat sau guvernator pe buletinele de vot la jumătatea mandatului în întreaga țară. Camera Reprezentanților – 263 de femei care candidează fie ca democrate, fie ca republicane, potrivit CNN.

Update 14:45 Proiectarea rezultatelor poate lua timp și nu din cauza vreunei fraude sau conspirații generalizate, scrie CNN, ci mai degrabă din cauză că o mare parte dintre alegătorii americani votează din nou anticipat și prin corespondență.

Update 14.13: Cele 14 state care au sprijin permanent pentru securitate cibernetică și electorală sunt: Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Illinois, Louisiana, Carolina de Nord, New Mexico, New York, Pennsylvania, Washington și Virginia de Vest. Totodată, vremea dificilă ar putea împiedica o prezență mai mare la vot în unele state, după ce meteorologii au anunțat ploi și zăpadă în regiuni unde au loc curse electorale semnificative. Potrivit acestora, ploi importante vor cădea în statele pacifice Washington și Oregon, unde au loc întreceri importante pentru Camera Reprezentanților.

Update 14:00 Rezultatul alegerilor parțiale din 2022 va pregăti terenul pentru a doua jumătate a mandatului lui Biden, precum și pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Fox News. În cazul în care Partidul Democrat va reuși să mențină o majoritate într-una sau în ambele camere, lui Biden ar trebui să îi fie relativ mai ușor să își realizeze agenda politică cu ajutorul unui Congres controlat de democrați. În cazul în care republicanii vor obține majorități în Cameră și Senat, lui Biden îi va fi din ce în ce mai greu să obțină victorii legislative semnificative și probabil că va vedea lansate anchete conduse de republicani în timpul președinției sale.

Update 13:37 Americanii au dat startul la vot marţi pentru alegerile organizate la doi ani de la scrutinul prezidenţial, numite şi alegeri de la jumătatea mandatului – ‘midterms’, care ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanţilor, să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Update 12:55 Președintele Biden a declarat luni reporterilor că este „optimist” în legătură cu alegerile de la mijlocul mandatului de marți, dar a recunoscut că va fi o cursă „dificilă” pentru democrați în ceea ce privește păstrarea controlului asupra Camerei Reprezentanților, transmite Fox News.

„Mă simt, mă simt optimist. Dar sunt întotdeauna optimist”, a declarat Biden la sosirea sa la Casa Albă.

Biden a răspuns cu mai puțin entuziasm când un reporter l-a întrebat dacă democrații ar putea să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților.

Biden: „Democraţia noastră este în pericol”

În vederea alegerilor prezindențiale din 2024, scrutinul legislativ de la mijlocul mandatului lui Biden capătă o importanță majoră.

„Acum este momentul să apăraţi democraţia”, a declarat preşedintele Statelor Unite, citat de Politico. „Ştim, în mod visceral, că democraţia noastră este în pericol”, a continuat liderul de la Casa Albă. Afirmația sa are legătură cu amenințările candidaţilor republicani, care au anunțat că vor contesta o posibilă înfrângere.

„Vom fi prezenţi. Puterea în America este acolo unde a fost întotdeauna: în mâinile voastre, în mâinile poporului!” – Joe Biden

Acest scrutin este semnificativ pentru Joe Biden, ales preşedinte în mare parte datorită sprijinului comunităţii afro-americane, pe care a încercat să o mobilizeze din nou în ultimele zile. În faţa unui public din Maryland în general entuziast, cu excepţia câtorva oponenţi gălăgioşi care au fost înlăturaţi rapid de forţele de ordine, Joe Biden a încercat, de asemenea, să-i prezinte pe republicani drept partidul care doreşte să renunţe la progresele începute sub mandatul său.

Partidul Republican vrea reanalizarea ajutorului oferit Ucrainei

Partidul Republican consideră că poate obţine majoritatea nu doar în Camera Reprezentanţilor, un scenariu clasic în aceste alegeri în mod tradiţional dificile pentru partidul care guvernează la Casa Albă, ci şi în Senat, acolo unde democrații au o majoritate fragilă.

În cazul unei victorii, republicanii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele Administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional.

Kevin McCarthy, posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a repetat la CNN că nu vrea să dea un cec în alb Ucrainei dacă Partidul Republican câştigă majoritatea. În replică, dinspre Casa Albă s-a transmis că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi neclintit, indiferent de rezultatele acestor alegeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji