Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii

Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii
Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/11/2022, 11:12
Actualizat: 07/11/2022, 11:12

„Cursa subvenţiilor este contrară tuturor regulilor comerţului internaţional”, acuză Franța prin ministrul Economiei, Bruno Le Maire. „Subvenţiile americane necesită un răspuns coordonat, unit şi puternic” din partea europenilor, crede politicianul din Hexagon.

Parisul îndeamnă Europa să acționeze cu aceleași arme ca SUA pentru a putea contrabalansa efectele acestui război economic ce s-a declanșat.

SUA atrage investitorii europeni

„Unele mari companii străine care doreau să se instaleze în Europa ezită acum între locaţii europene şi locaţii americane”, arată Le Maire. Afirmațiile ministrului francez al Economiei, făcute într-un interviu pentru patru publicaţii europene – Les Echos, Handelsblatt, El Mundo şi Corriere della Sera -, trebuie privite ca un semnal de alarmă transmis Bruxellesului: dacă nu acționează, UE își riscă inclusiv viitorul ca entitate politică, socială și economică!

„În unele cazuri, cuantumul subvenţiilor pe care îl propune Administraţia Biden este de patru până la 10 ori mai mare decât cuantumul maxim autorizat de Comisia Europeană. În Franţa, primele noastre estimări arată că în joc sunt 10 miliarde de investiţii şi mii de locuri de muncă în industrie”, spune Bruno Le Maire.

„Industria noastră înregistrează deja un deficit de competitivitate legat de diferenţele de preţ la energie între America şi Europa. Subvenţiile masive prevăzute de Inflation Reduction Act (IRA), această lege americană, şi concurenţa chineză, de asemenea puternic subvenţionată, riscă să adâncească şi mai mult deficitul” – Bruno Le Maire

Legea americană asupra reducerii inflaţiei, numită astfel pentru a se ancora în realitate, dar care este, de fapt, un program de reforme sociale, constituie un plan de investiţii în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari.

Se așteaptă soluții de la Comisia Europeană

În context, Bruno Le Maire a pledat pentru un „răspuns coordonat, unit şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani. Doar fermitatea ne va permite să obţinem rezultate”. Mai departe, ministrul francez al Economiei spune că aşteaptă „de la Comisia Europeană propuneri ferme şi proporţionate, în special o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu, dispozitive de preferinţă europeană sau o accelerare a utilizării de instrumente de reciprocitate”.

În opinia lui Le Maire, „o politică monetară restrictivă nu este compatibilă cu o politică bugetară expansionistă, care nu trebuie să susţină în mod nelimitat cererea, ci să evolueze spre ajutoare mai ţintite”.

Nu în ultimul rând, Bruno Le Maire a estimat că, „atunci când vom ieşi din această criză energetică, noi vom avea un nivel de inflaţie probabil mai ridicat decât ceea ce am cunoscut în ultimele decenii pentru că relocarea producţiei noastre şi decarbonizarea economiei vor scumpi structural costul unor produse”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului