Ambasadorul Franței la București: Problema romilor, una dificilă, la care nu există un răspuns unic

Publicat: 19 09. 2012, 21:34
Actualizat: 29 07. 2014, 23:25

Problema romilor este una „dificilă, la care nu există un răspuns unic”, dar care ar putea fi rezolvată prin educație, a declarat, miercuri, la Buzău, Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Gustin a declarat în cadrul unei vizite la Buzău că nu se poate spune, în acest moment, cum poate fi rezolvată problema romilor, fiind „o problemă dificilă la care nu există un răspuns unic”. Oficialul străin a adăugat însă că prin educație ar putea fi rezolvată problema romilor.

„Este o problemă dificilă la care nu există un răspuns unic. Cred că sunt cel puțin trei direcții care trebuie urmate. Prima este educația. Fără educație, așa cum vedem aici, fără educație nu putem progresa. A doua direcție ar fi condițiile de locuit. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca această populație care uneori locuiește în condiții mizere să aibă locuințe normale. Și a treia este munca. Munca și condițiile de locuit pot fi reunite pentru că avem proiecte-pilot în care este implicată și Franța pentru a construi locuințe pentru comunitatea romă. Încă o dată, nu avem un răspuns miraculos”, a declarat la Buzău ambasadorul Franței la București.

Oficialul străin a adăugat că problema romilor nu poate fi rezolvată peste noapte, fiind „o muncă de lungă durată”. Gustin a mai precizat că Franța este implicată în numeroase proiecte pentru educația copiilor din familiile de romi.

„Este o muncă de lungă durată în care trebuie să atingem mai multe nivele, dar, repet, educația este prioritatea numărul unu și de aceea Franța este implicată în numeroase proiecte pentru educația copiilor în cantine sociale, proiecte globale care sunt foarte importante pentru noi care să ajute la mici progrese în această problemă dificilă”, a spus Philippe Gustin.

Ambasadorul Franței la Paris a mai declarat că Franța dorește să ajute România în problema romilor.

„Am un mesaj pentru comunitățile rome, dar și pentru cei din afara comunităților rome. Trebuie să învățăm să trăim împreună și trebuie să avem o imagine pozitivă asupra vieții, asupra lucrurilor care pot duce la progres. Poate dura foarte mult, dar trebuie să ne angajăm într-un proces de integrare și incluziune și în acest sens Franța vrea să ajute România într-o problemă care este europeană. Nu este numai a Franței această problemă. Trebuie să avansăm în subiectele legate de școlarizarea acestora, și nu numai școlarizarea, ci și împiedicarea abandonului școlar. Trebuie să îi învățăm să își găsească un loc de muncă să își amelioreze condițiile de locuire”, a conchis Ambasadorul Franței la București.

În urmă cu o săptămână, la finalul unei întrevederi cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat că Franța va continua să desființeze tabere ilegale de romi și să îi conducă pe membrii acestei comunități, „forțat sau ajutați”, la graniță pentru a se întoarce în țara de origine, dar va derula și programe de angajare sau școlarizare, atunci când este nevoie.

Tot atunci, reprezentanții Ministerului Muncii și ai Ministerul Administrației și Internelor au semnat un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserția familiilor de romi revenite din Franța. Conform acordului, OFII va acorda un „ajutor de revenire” familiilor de cetățeni români aparținând minorității rome, revenite din Franța.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, și ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franței, Bernard Cazeneuve, au sosit în România în urmă cu o săptămână pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franța prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franța este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „și alții care au sosit”.

Marțea trecută, Valls declara că Franța „nu poate primi toată mizeria lumii și a Europei”, el spunând că, înainte de sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriați prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de poliție, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga și protestul unor asociații, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârșitul lui august, Manuel Valls a anunțat, referitor la România și Bulgaria, că vrea „să înțeleagă de ce nu se desfășoară politici de inserție puternice”. Anterior, el a acuzat „țările de origine” că implimentează „politici care discrimnează de decenii aceste populații”, confruntate cu sărăcia, șomajul și analfabetismul.