Ambasadorul Ion Jinga îi acuză pe jurnaliștii de la Daily Mail că mint în legătură cu imigranții români

Publicat: 17 12. 2013, 14:37
Actualizat: 14 07. 2016, 18:34

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, îi acuză pe jurnaliștii de la tabloidul britanic Daily Mail că mint în legătură cu infracțiunile comise de românii din Marea Britanie, scoțându-i țapi ispășitori pentru toate lucrurile care merg prost în Regat.

Ziarul britanic a publicat un articol intitulat „Românii sunt arestați de 7 ori mai des decât britanicii”, în care susține că pentru fiecare 1.000 de români prezenți la Londra, 183 sunt arestați. Cifra totală de arestări citată de publicație este însă 800, ceea ce ar însemna că cifra totală a românilor aflați la Londra este în jur de 4.300, ceea ce este fals. În Londra trăiesc peste 60.000 de români, arată ambasadorul Ion Jinga, într-un articol publicat pe blogul din Huffington Post.

Jinga susține că, după apariția acestui articol în Daily Mail, Poliția Metropolitană și-a cerut oficial scuze ambasadei, pentru modul în care datele prezentate de ei la Primăria londoneză au fost distorsionate în articolul respectiv.

Jinga mai arată că, în prezentarea de la Primărie, Scotland Yard a dat trei exemple de imigranți arestați, însă niciunul nu era român. Cu toate acestea, articolul din Daily Mail este ilustrat cu fotografii în care apar romi, subtitrate drept „români fără adăpost”.

„Asta este mai mult decât manipulare, este rasism! Unii dintre cei fără adăpost din centrul Londrei sunt romi din România, însă ei reprezintă doar o mică minoritate din persoanele care dorm sub cerul liber sau care cerșesc în zonă”, scrie ambasadorul român.

Articolul respectiv mai face legătura între romi și fraudele cu bani cash. Nu există însă nicio dovadă că cerșetorii au vreo legătură cu fraude la bancomate sau cu carduri contrafăcute. Statisticile arată că cele mai multe fraude comise cu carduri britanice provin din SUA, Franța, Luxemburg, Italia și Irlanda.

Statisticile oficiale mai arată că infracțiunile comise de români în Marea Britanie au scăzut cu 20%. Jinga mai vorbește despre cooperarea puternică între polițiștii britanici și cei români, prezenți la Londra, precum și despre o operațiune de amploare a poliției în cartierul Soho, unde s-au operat 30 de arestări, însă nu a existat niciun român printre cei reținuți.

„În septembrie anul trecut, secretarul pentru afaceri Vince Cable a remarcat că Marea Britanie dezvoltă o opinie publică absolut toxică față de imigrație. Dacă așa stau lucrurile, cred că prin deformarea cifrelor și a dovezilor legate de prezența străinilor în Marea Britanie, o parte din mass media britanică are o mare responsabilitate în această situație”, scrie Ion Jinga.