Analiză Frankfurter Allgemeine Zeitung: Țările central și est-europene au dreptate să se opună cotelor obligatorii privind imigrația

Publicat: 13 09. 2015, 17:39

„Ce îl leagă pe premierul ungar Viktor Orban, un înverșunat opozant față de imigrație, de președintele României Klaus Johannis, o personalitate-model de etnie germană din multiculturala Transilvanie? (…) Ce au în comun liderii social-democrați și naționaliști din Cehia și Slovacia cu creștin-democrații și naționaliștii conservatori din Polonia? Ce temă este suficient de puternică pentru a uni societățile profund divizate politic din statele central și sud-est europene? Un singur lucru: respingerea imigrației extracomunitare masive și a cotelor privind primirea imigranților propuse la nivelul UE”, scrie cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un editorial intitulat „Europa de Est are dreptate”.

„Cu ocazia celui mai recent summit al Grupului Vișegrad, pe tema opoziției față de sistemul cotelor obligatorii, premierii din Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria au enunțat o serie de argumente comune, subliniind că dezbaterea pe tema imigrației trebuie să se bazeze mai mult pe rațiune decât pe sentimente”, subliniază FAZ.

„Principalul argument al acestor țări a fost că sistmul cotelor fixe obligatorii în materie de imigrație nu rezolvă nicio problemă atât timp cât frontierele externe ale Spațiului Schengen sunt deschise. Practic, țările care acceptă cote obligatorii semnează un cec în alb, dat fiind că imigranții pot trece în mod liber frontierele”, explică publicația germană.

Reprezentanții statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigrația. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunța că țara noastră poate primi 1.785 de refugiați, respingând cotele obligatorii.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiaților în state UE în funcție de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum mărimea teritoriului, numărul de locuitori, starea economiei și situația socială. Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar urma să primească 6.351 de refugiați, Germania, 31.443, iar Franța 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, în Polonia ar urma să ajungă 9.278, iar în Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au exprimat opoziție față de propunerea cotelor obligatorii, avertizând că un sistem „obligatoriu și permanent” de acest tip ar fi „inacceptabil”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiați, adăugând că nu este oportun și nu este o soluție să fie stabilite astfel de cote și că este nemulțumit de anunțul Comisiei Europene. „Referitor la cotele care au fost prezentate de președintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este cazul încă să fac o declarație exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European”, a declarat Iohannis.

Președintele a afirmat că România poate primi aproximativ 1.700 de refugiați pe bază voluntară și a respins cota obligatorie, stabilită de Comisia Europeană la 6.351 de imigranți. Premierul Victor Ponta nu susține nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect că acest lucru va fi discutat la reuniunea ministerială europeană de luni. La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunțul Comisiei Europene privind cotele de refugiați reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul Justiție Afaceri Interne, adăugând că nu sunt prevăzute sancțiuni pentru statele care nu pot primi imigranți conform cotelor. Vicepremierul și ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului JAI, a spus că va transmite că țara noastră își va respecta angajamentele inițiale de a primi 1.785 de imigranți, iar „cu modestie, dar și cu demnitate” va vota împotriva cotelor obligatorii.