Anchetatorii olandezi: Malaysia Airlines Flight 17 a fost doborât de o rachetă a Brigăzii 53 a Forțelor Armate Ruse

Publicat: 25 05. 2018, 12:57

Potrivit anchetatorilor olandezi, avionul, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă „Buk” pe data de 17 iulie, 2014, aparținând Brigăzii 53 a Forțelor Armate Ruse.

Aceste rezultate confirmă concluziile din toamna anului 2016 ale raportului preliminar al Echipei Unite de Investigație, formată din oficiali australieni, olandezi, ucraineni, belgiei și malaezieni. Potrivit acelor concluzii, racheta ar fi explodat la doar câțiva metri deasupra botului avionului, proiectilele rezultate bombardând restul aeronavei.

„Racheta Buk care a fost utilizată a venit de la armata rusă, Brigada 53” a precizat pentru jurnaliști Fred Westerbeke, șeful grupului de anchetatori. El a mai adăugat că: „Știm ce s-a folosit, dar nu îi știm pe cei responsabili cu utilizarea acestui Buk”.

Anchetatorii au arătat și fotografii și înregistrări video ale unui convoi de camioane care transporta sistemul anti-aerian înapoi în Rusia, la câteva zile distanță de la doborârea avionului. Sistemul avea o rachetă lipsă și avea blazonul Brigazii 53.

9K37 Buk (cunoscută si sub numele de SA-11 sau SA-17) este un sistem de rachete anti-aeriene care poate lovi ținte aflate la o altitudine maximă de 22 kilometri și la o distanță de 32 de kilometri. Acest sistem mai fusese utilizat și în scurtul Război Ruso-Georgian din 2008.

Federația Rusă a negat, însă, afirmațiile, precizând prin Ministerului Apărării, citat de agenția TASS că „Niciun sistem de rachete anti-aeriene al Forțelor Armatei Ruse nu a trecut vreodată granița ruso-ucraineană”

Declarația venită din partea Ministerului Apărării a fost întărită de cea a Ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, care a precizat că ancheta s-a bazat pe date false prezentate de bloggeri și că informațiile oferite de Mosscova au fost în mare parte ingorate.

„Acesta este un alt exemplu de acuzații nefondate, menite să ne discretizeze țara în ochii comunității internaționale”, a mai adăugat Serghei Lavrov.

Fred Westerbeke, șeful grupului de anchetatori, a precizat, însă, că „Federația Rusă nu ne-a ajutat cu informațiile pe care le-am dezvăluit astăzi. Nu ne-au dat această informație, deși un Buk al armatei lor a fost utilizat.”

Ca urmare a rezultatului anchetei, prim-ministrul olandez, Mark Rutte, și-a întrerupt vizita din India pentru o susține o ședință de guvern, vineri. În cadrul ei se vor discuta rezultatele anchetei.

Tot vineri, Președintele Vladimir Putin, a precizat pentru agenția TASS că: „De la bun început am sugerat un lucru comun pentru investigarea acestei tragedii, dar spre surpriza noastră, am fost ținuți în afara ei.”

„Partea ucraineană lucrează acolo deși Ucraina a violat regulile internaționale și nu a închis spațiul aerian de deasupra teritoriului în care conflictul se desfășura.”, a mai adăugat Vladimir Putin.