Angela Merkel a creat o comisie care să identifice măsuri de evitare a „turismului pentru beneficii”

Publicat: 08 01. 2014, 20:27
Actualizat: 28 03. 2019, 13:36

Cancelarul german, Angela Merkel, a decis crearea unei comisii care să analizeze posibilitatea introducerii unor garanții legale pentru limitarea „turismului pentru beneficii sociale”, în încercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coaliții guvernamentale, scrie Wall Street Journal.

Partenerii de coaliție din landul Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU), au avertizat în ultimele săptămâni că imigranți săraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv în Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizațiilor sociale. Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari.

Însă Partidul Social-Democrat (SPD, de stânga), aliat cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), în noua coaliție guvernamentală bipolară din Germania, a denunțat retorica antiimigrație, considerând că temerile exprimate sunt exagerate.

Pe fondul disensiunilor din cadrul coaliției de uniune națională, CSU a cerut măsuri dure pentru evitarea fraudelor în sistemul indemnizațiilor sociale.

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland că este revoltat de faptul că, în Germania, noțiuni precum migrația sărăciei și înșelăciunea sunt folosite cu referire la toți românii aflați la muncă în această țară. „Mă revoltă faptul că se folosesc la modul general noțiuni precum sărăcie și înșelăciune. (…) Mai ales că 90% din românii care trăiesc aici au o contribuție importantă la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucrează în Republica Federală. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă aceștia nu ar mai fi aici”, a precizat Lazăr Comănescu. În opinia sa, actuala dezbatere „duce la confuzie și pune în discuție principii fundamentale ale Uniunii Europene, și anume libertatea și cooperarea”.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat recent că imigranții care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimiși rapid în țările de origine. „Imiganții care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutorul de șomaj), alocația pentru copii și asigurarea de sănătate trebuie trimiși rapid înapoi în țările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente”, a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat luni că muncitorii calificați sunt bineveniți în țara sa, dar a precizat că 46% din românii și bulgarii ajunși în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.