Angela Merkel, mesaj dur după revoltele împotriva refugiaților dintr-un oraș german

Publicat: 24 08. 2015, 23:47

Noul adăpost pentru imigranți deschis în comuna Heideneau, în apropiere de orașul german Dresda, a fost atacat în weekend de către protestatari care, în mare parte, aparțineau extremei-drepte și mișcărilor neonaziste.

„Este dezgustător cum extremiștii de aripă dreaptă și neonaziștii încearcă să se folosească de un centru de refugiați pentru a-și difuza mesajul. Și este rușinos cum oamenii, chiar și familiile cu copii, se alătură și își oferă sprijinul pentru aceste evenimente înspăimântătoare”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert. Nu există nicio justificare pentru violență, a spus Seibert, adăugând că protestele nu reflectă valorile Germaniei.

„Germania nu va permite ca refugiaților, de a căror situație dificilă ar trebui să fie conștientă toată lumea, să le fie adresate lozinci de ură și amenințări din partea unor persoane dezagreabile”, a mai spus Seibert.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a vizitat luni centrul de la Heidenau unde peste 30 de polițiști au fost răniți în conflictul cu demonstranții. „Oamenilor care propagă violența nu ar trebui să li se dea niciun milimetru de spațiu”, a spus Gabriel.

Sâmbătă dimineața, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia mai multe sute de extremiști aparținând aripii drepte, care au blocat o stradă care ducea la magazin de hardware, amenajat pentru a găzdui temporar aproximativ 600 de refugiați. Violențele au izbucnit după ce o demonstrație pacifistă, organizată de Partidul Național Democrat (extremă-dreapta), s-a transformat într-o ceartă în care mai multe sute de protestatari ultra-naționaliști au aruncat pietre, sticle și petarde în polițiști.

Îmbrăcați în negru și mulți având fețele acoperite, aproximativ 250 de membri ai stângii radicale din Germania s-au adunat afară duminică seara, declarându-și susținerea pentru refugiați și scandând lozini anti-naziste.

Conflictele din Heidenau au apărut în urma unei serii de proteste și incendieri împotriva găzduirii refugiaților, în principal în fosta zonă comunistă din estul Germaniei. Potrivit calculelor Guvernului, Germania este pe cale să primească 800.000 de imigranți în acest an. Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF) a informat că peste 76.000 de oameni din Albania și din fosta Iugoslavie au solicitat azil în Germania în prima jumătate a anului 2015 – peste dublul numărului de 34.428 de cereri din partea sirienilor, care fug din calea războiului civil.