Angela Merkel vrea ca toată Uniunea Europeană să ajute Ucraina să achite restanțele la gaze. Reacția dură a Slovaciei

Publicat: 20 10. 2014, 20:32
Actualizat: 26 03. 2019, 02:49

Merkel a făcut aceste declarații după ce premierul slovac, Robert Fico, a exprimat opoziție față de oferirea de asistență financiară Ucrainei.

„Toată lumea trebuie să aibă contribuții, inclusiv Slovacia. Acum căutăm o soluție, încă nu o avem și iarna a venit”, a insistat Merkel.

„Este necesar un acord între Ucraina, Uniunea Europeană și Rusia pentru găsirea unei soluții care să permită stabilizarea aprovizionării cu gaze iarna aceasta”, a subliniat cancelarul german.

Roberto Fico a reproșat Ucrainei că se bazează pe alții pentru rezolvarea problemelor proprii. „De multe ori, am impresia că Ucraina se așteaptă ca soluția la problemele sale să vină din orice altă parte decât din interior. Ucraina trebuie să se reformeze, așa cum a făcut și Slovacia la vremea sa”, a subliniat Fico.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recomandat Uniunii Europene să ofere asistență financiară Ucrainei pentru a permite reaprovizionarea acestei țări cu gaz rusesc. „Partenerii europeni, Comisia Europeană trebuie să ofere asistență Ucrainei, să ajute la rezolvarea problemei restanțelor”, a declarat Putin după o nouă întrevedere cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

Vladimir Putin avertizat joi țările europene că există „riscuri majore” privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova și Kiev. „Nu există niciun risc cauzat de oficialii ruși în cooperarea cu Europa, dar există riscuri privind tranzitul gazelor” prin Ucraina, a declarat Putin într-o conferință de presă organizată la Belgrad. „Dacă vom observa că partenerii noștri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras”, a avertizat Putin.

Rusia a sistat, din iunie, livrările de gaze către Ucraina, în contextul în care Kievul refuză să achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumulând restanțe de 5,3 miliarde de dolari. O reuniune între reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Uniunii Europene pe tema gazelor este programată pe 21 octombrie la Bruxelles. Comisia Europeană a admis că există riscul unor întreruperi de scurtă durată a gazelor în această iarnă, precizând că problemele pot fi depășite dacă statele membre UE cooperează mai strâns în domeniul energetic.