Anunț de la Londra. Cum vrea guvernul englez să se asigure că românii din Marea Britanie se întorc în țara lor

Publicat: 22 03. 2013, 19:46
Actualizat: 29 07. 2014, 19:02

Muncitorii români și bulgari care se duc în Marea Britanie ar putea fi obligați să plătească, alături de alți cetățățeni străini din Regat, o „garanție” de aproximativ 1.000 de lire, ce le va fi returnată numai în momentul în care se vor întoarce în țara natală, relatează The Telegraph.

Anunțul făcut de vice-premierul Nick Clegg este însă în contradicție cu declarațiile făcute de David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, în timpul vizitei sale recente la București. Lidington a încercat atunci să pună capăt tuturor speculațiilor, precizând, la solicitarea gândul, că impunerea plății respective ar contraveni actualei legislații europene.

„Vreau să conlucrăm pentru a clarifica orice neînțelegere privind abordarea britanică a libertății de mișcare de pe piața europeană a muncii. Este un subiect important, care naște îngrijorări firești, însă cred că relația noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică.”, a arătat Lidington. „Regatul Unit își va deschide piața muncii pentru muncitorii români și bulgari începând cu 2014. Suntem obligați de tratatele europene să facem acest lucru și nu intenționăm să facem altceva.”, a adăugat oficialul.

Cu toate acestea, Nick Clegg a arătat acum că un set nou de reguli mai aspre va fi pregătit până în 2014, acesta urmând să ofere autorităților britanice un control mai bun asupra problemei imigranților.

FOTO: Georges Gobet-AFP-Mediafax

„Guvernul anterior ne-a lăsat cu un sistem de imigrație complet dezordonat. Nu mi-a venit să cred cât de haotic era totul”, a afirmat Clegg. „Primul lucru pe care l-au făcut după ce au venit la putere a fost să înceteze să verifice dacă oamenii pleacă din țară. Au renunțat să numere câți ies din țară. Nu au numărat nici câte persoane erau în interiorul granițelor, dar nici în afară.”, a continuat el, subliniind că mulți dintre imigranții ajunși ilegal pe teritoriul Marii Britanii nu au mai plecat.

„Oamenii călătoresc mai mult datorită serviciului sau pentru vacanțe, așa că dacă ai mai multe persoane care intră în țară pentru perioade scurte de timp trebuie să te asiguri că vor și pleca”, a explicat vice-premierul.

În acest sens, Nick Clegg a arătat că un sistem de securitate la granițe va fi analizat în perioada următoare și tesat cel mai probabil anul viitor.