Aproximativ 20.000 de persoane au protestat la Kiev față de respingerea acordului de asociere cu UE

Publicat: 26 11. 2013, 07:03
Actualizat: 26 11. 2013, 07:03

Aproximativ 20.000 de manifestanți susținători ai acordului cu UE s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează față de respingerea acestui acord, relatează AFP.

Cu o zi înainte, zeci de mii de persoane se adunaseră în centrul capitalei, cea mai mare manifestație de la Revoluția Portocalie din 2004.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, aflată în arest, a anunțat luni seară că începe o grevă a foamei „în semn de solidaritate” cu manifestanții.

„Am început o grevă a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici să semneze acordul cu UE”, a declarat Timoșenko într-o scrisoare citită de avocatul său, Serghei Vlasenko, în fața manifestanților reuniți în centrul Kievului.
Mii de opozanți pro-europeni au manifestat în ultimele zile în mai multe orașe ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta față de această decizie luată, conform opoziției, sub presiunea Rusiei.

Adunările au fost marcate de confruntări cu poliția care a recurs la bastoanele de cauciuc și gaze lacrimogene, conform opozanților.

Autoritățile ucrainene au afirmat că gazele lacrimogene au fost utilizate de către manifestanți și nu de către poliție. Partidul de opoziției Udar a afirmat la rândul său că instigatori necunoscuți au lansat grenade cu fumigene și au folosit gaze lacrimogene împotriva poliției.

„Vom continua protestele atât timp cât acordul (de asociere cu UE) nu este semnat”, a declarat liderul partidului de opoziției Udar, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care s-a alăturat în cursul zilei manifestanților aflați în apropierea sediului guvernului.

„Am cerut anularea deciziei guvernului și cerem demisia sa”, a declarat el în fața manifestanților.

Guvernul ucrainean a decis brusc săptămâna trecută să renunțe la semnarea acestui acord istoric între fosta republică sovietică și UE, explicându-și decizia „exclusiv prin motive economice” și subliniind că aceasta nu pune la îndoială orientarea europeană a țării.

Însă opoziția acuză guvernul că a cedat presiunilor Rusiei.
Rusia, destinația unui sfert din exporturile ucrainene, presează Ucraina să adere la Uniunea vamală formată de Moscova cu alte state foste republici sovietice.

Într-un articol publicat de Financial Times luni, fostul președinte ucrainean pro-occidental Viktor Iușcenko a apreciat că prin renunțarea la semnarea acordului cu UE, liderii ucraineni s-au angajat într-un „joc politic periculos, barbar și necinstit”.