AUDIO. Ministrul estonian de Externe îi spune lui Ashton că lunetiștii de pe EuroMaidan ar fi fost recrutați de liderii proeuropeni

Publicat: 05 03. 2014, 20:35
Actualizat: 29 03. 2019, 11:31

O conversație între ministrul eston de Externe, Urmas Paet, și Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, sugerează că fosta Administrație Viktor Ianukovici nu este responsabilă de victimele din Piața Independenței, lunetiștii fiind recrutați de lideri proeuropeni, conform BBC.

În Ucraina, „există impresia din ce în ce mai clară că în spatele lunetiștilor nu a fost Ianukovici, ci a fost cineva din cadrul noii coaliții” proeuropene, îi spune Urmas Paet lui Catherine Ashton într-o înregistrare difuzată online.

„Cred că vreau să investigăm. Vreau să spun că nu auzisem asta până acum, este interesant”, i-a replicat Ashton.

Urmas Paet a confirmat că a avut conversația cu baroneasa Ashton pe 26 februarie.

Paet a explicat că are informațiile de la Olga Bogomoleț, medic-coordonator al serviciului medical de voluntariat care există în Piața Independenței din Kiev. Bogomoleț a comunicat că victimele ambelor părți din Piața Independenței au fost împușcate cu aceleași tipuri de arme. Cu toate acestea, Bogomoleț a admis, pentru publicația Daily Telegraph, că nu a avut acces la victimele din rândul forțelor de ordine, fără a explica de unde a obținut informațiile care au condus la concluzia evocată.

Urmas Paet a cerut lansarea unei anchete în cazul victimelor de la Kiev, cerând tratarea cu obiectivitate a declarațiilor sale. „Le cer jurnaliștilor să trateze această înregistrare cu atenție. Eu mă refeream la teoriile care circulă despre ce s-a întâmplat în Ucraina”, a spus ministrul eston de Externe.

Conform bilanțului oficial, cel puțin 82 de persoane – protestatari și agenți ai forțelor de ordine – au murit în violențele care au avut loc în Piața Independenței din Kiev la sfârșitul lunii februarie. Opoziția ucraieană a acuzat forțele de ordine că au deschis focul spre protestatarii proeuropeni, iar criza a condus la demiterea de către Parlament a președintelui Viktor Ianukovici. Între timp, o Administrație interimară proeropeană a fost instalată la Kiev, iar noile autorități au emis un mandat internațional de arestare pe numele fostului președinte Viktor Ianukovici, acuzat de „crime în masă” și refugiat în Rusia.