Autoritățile din Rusia au înregistrat primii doi contracandidați ai lui Vladimir Putin la alegerile din martie. Cine sunt aceștia

Publicat: 06 01. 2024, 16:01

Comisia electorală națională a Rusiei a înregistrat vineri primii doi candidați care vor concura cu președintele Vladimir Putin la alegerile din martie, alegeri despre care analiștii spun că Putin le va câștiga aproape sigur.

Comisia a aprobat înscrierea lui Leonid Slutsky, de la Partidul Naţionalist Liberal Democrat, şi a lui Vladislav Davankov, de la Partidul Poporului Nou, la alegerile din 15-17 martie.

Niciunul nu este un rival semnificativ pentru Putin, care a dominat politica rusă de când a devenit președinte în 2000. Ambele partide ale candidaților susțin în mare măsură în Parlament legislația propusă de partidul Rusia Unită, al actualului lider de la Kremlin.

Slutsky, în calitate de șef al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei inferioare a parlamentului, a fost un susținător al politicii externe a Kremlinului, notează Associated Press. La ultimele alegeri prezidențiale din 2018, candidatul partidului a strâns mai puțin de 6% din voturi.

Davankov este vicepreședinte al Camerei inferioare a Parlamentului (Duma de stat). Partidul său a fost înființat în 2020 și deține 15 locuri în camera inferioară.

Partidul Comunist l-a prezentat drept candidat pe Nikolai Kharitonov, dar comisia electorală nu l-a înregistrat oficial. Kharitonov a fost candidatul partidului în 2004.

Un politician rus care face apel la încetarea războiului din Ucraina a fost respins luna trecută de comisia electorală.

Comisia electorală a refuzat să accepte și candidatura Ekaterinei Dunțova, invocând erori în documente, inclusiv greșeli de ortografie. Curtea Supremă a respins apoi recursul Dunțovei împotriva deciziei comisiei.

Putin candidează ca independent, iar sediul său de campanie, împreună cu filialele partidului de guvernământ Rusia Unită și o coaliție politică numită Frontul Popular, au strâns semnături pentru susținerea candidaturii sale. Conform legislației ruse, candidații independenți trebuie să adune cel puțin 300.000 de semnături din cel puțin 40 de regiuni ale țării, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Profimedia