Avertisment de la Comisia Europeană: Scenariul producerii unui Brexit fără niciun acord rămâne foarte posibil

Publicat: 12 06. 2019, 21:20

„În contextul continuării incertitudinii în Marea Britanie privind ratificarea Acordului de retragere și a situației politice interne generale, scenariul producerii unui Brexit fără acord pe 1 noiembrie rămâne un rezultat posibil, deși indezirabil”, a transmis miercuri seară Comisia Europeană.

„Comisia Europeană consideră că retragerea Marii Britanii fără un acord rămâne un rezultat posibil, cu toate consecințele economice negative”, subliniază Executivul Uniunii Europene.

„Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluțiile politice și va analiza dacă va fi necesară o prelungire a măsurilor adoptate”, precizează instituția.

Uniunea Europeană intenționează să prelungească accesul în zonele de pescuit și autorizațiile pentru transportul feroviar, rutier și aerian între spațiul comunitar și Marea Britanie, dacă Londra acceptă măsuri de reciprocitate. De asemenea, cetățenii britanicii ar putea călători fără vize, iar cooperarea pentru unele servicii financiare ar putea fi prelungită un an după ieșirea Marii Britanii din UE.

Data de 31 octombrie trebuie să fie ultimul termen pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a afirmat recent președintele Franței, Emmanuel Macron. „Cred că amânarea este o mare greșeală. Cred că acesta este ultimul termen. Am stabilit sfârșitul lunii octombrie ca ultimul termen, deoarece nu vreau ca noua Comisie Europeană să continue cu acest subiect”, a declarat Macron, subliniind că reluarea negocierilor cu Londra pe tema Brexit ar fi „inacceptabilă”. Uniunea Europeană nu va renegocia proiectul de Acord Brexit elaborat împreună cu Marea Britanie, a reiterat, la rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.