AVERTISMENT. OMS, îngrijorată de răspândirea COVID-19 în Africa de Vest

Publicat: 30 04. 2020, 17:35
OMS, îngrijorată de răspândirea COVID-19 în Africa de Vest. Sursa foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de răspândirea comunitară a COVID-19 în statele din Africa de Vest, a anunțat joi Matshidiso Moeti, directorul Biroului OMS pentru Africa.

Africa subsahariană a înregistrat aproximativ 23.800 de cazuri de infectare și peste 900 de decese. Unele dintre state au decis să impună restricții de circulație în principalele orașe, dar nu au introdus restricții la nivel național, așa cum s-a întâmplat în majoritatea țărilor europene sau în Africa de Sud.

Marți, Guvernul din Senegal a anunțat că o singură persoană din regiunea Casamance a contaminat alte 25 de persoane.

„Suntem foarte îngrijorați în legătură cu Africa de Vest, unde observăm că răspândirea comunitară a infecției este mai mare decât în alte regiuni”, a declarat Matshidiso Moeti în cadrul unei conferințe de presă, fără a numi, însă, țările la care a făcut referire.

Senegalul, cu o populație de aproximativ 16 milioane de locuitori, a înregistrat 933 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, dar și nouă decese. Guvernul a decretat stare de urgență, a închis școlile și a impus restricții de circulație, dar numărul de cazuri a continuat să crească.

În urma unei ședințe cu miniștrii, președintele Senengalului, Macky Sall, a declarat că a cerut noi măsuri privind transportul, piețele și spațiile publice, din cauza „răspândirii comportamentelor riscante”.

Alte state din Africa de Vest, precum Ghana sau Burkina Faso au început să relaxeze restricțiile, ca urmare a îngrijorărilor privind impactul acestora asupra economiei.

Tocmai de aceea, Moeti a declarat că deciziile privind impunerea sau ridicarea restricțiilor pot fi riscante din punct de vedere politic, dar autoritățile trebuie să fie atente când iau asemenea decizii.

„Atunci când un guvern decide să nu închidă un oraș, trebuie să fie conștient că vor exista consecințe în ceea ce privește răspândirea virusului. Sperăm că aceste decizii iau în considerare un eventual echilibru între nevoia de creștere economică și nevoia de a opri răspândirea virusului”, a spus oficialul.

Moeti a spus, însă, că în alte state africane, precum Namibia, Mauritania sau Seychelles, există semne îmbucurătoare privind reducerea răspândirii bolii, dar a admis că este vorba despre state cu populații reduse.