Avertismentul OMS: „Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia”

Publicat: 12 04. 2021, 19:32
Actualizat: 12 04. 2021, 19:37
Foto - ilustrativ: Pixabay.com

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni, în cadrul unui briefing de presă, că automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19, dar și confuzia, fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate.

Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil”, a spus Tedros.

”Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat directorul general al OMS, care a subliniat că transmiterea virusului este cauzată de „confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”.

El a remarcat faptul că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, cu puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie.

Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19”, mai observă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un „punct critic”, cu infecții al căror număr creşte exponenţial, dar a apreciat de asemenea că ar putea fi pusă sub control „în câteva luni”, dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare.

Ministerul Sănătății anunță că rapelul nu se poate face cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză

O persoană care s-a vaccinat anti-COVID-19 cu prima doză dintr-un anumit ser trebuie să folosească la rapel același vaccin, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății din România.

Autoritățile sanitare au explicat într-o postare pe Facebook faptul că o persoană trebuie să primească rapelul cu același ser utilizat la prima doză.

OMS nu recomandă utilizarea a două vaccinuri diferite

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat recent faptul că nu poate să facă recomandări cu privire la administrarea unui alt vaccin persoanelor care au făcut deja o doză din serul AstraZeneca. Aceștia invocă lipsa datelor referitoare la acest lucru.

De asemenea, și profesorul de sănătate publică Răzan Cherecheș a explicat recent de ce nu se administrează rapelul cu un alt vaccin decât cel făcut la prima doză. Acesta a subliniat faptul că nu există un studiu cu privire la consecințele administrării a două tipuri de vaccin.