BBC: Efectele DEVASTATOARE pe care le-ar avea un incendiu de vegetație produs la Cernobâl

Publicat: 15 07. 2012, 10:58
Actualizat: 15 07. 2012, 10:58

BBC scrie că jumătate dintre cei 30 de kilometri din jurul centralei de la Cernobâl sunt formați din păduri de conifere, iar un eventual incendiu de vegetație ar crea un „nor radioactiv devastator”.

Jurnalistul Patrick Evans a mers în zonă și a văzut cum localnicii culeg și vând coacăze, deși acestea conțin stronțiu radioactiv și nu sunt deloc recomandate de specialiști. De obicei, când se stabilește „radioactivitatea” unor alimente, măsurătorile se referă numai la cantitățile de cesiu, nu și de alte elemente radioactive, susține jurnalistul.

Evans spune că, în ultimii ani, tot mai mulți oameni se aventurează în „zona de excludere”, pe o rază de 30 de kilometri față de centrala nucleară de la Cernobâl, unde în urmă cu 26 de ani a avut loc o explozie devastatoare.

Oamenii se întorc pentru a cultiva pământul, care era considerat foarte roditor înainte de dezastrul nuclear. În plus, autoritățile plănuiesc să planteze și alte conifere, care ar produce un adevărat dezastru dacă lua foc, scrie BBC.

Un incendiu în Cernobâl ar fi o „bombă nucleară” pentru Europa

Experții ucraineni susțin că, în cazul unui incendiu de vegetație, deasupra Cernobâlului s-ar forma o „bombă nucleară”, mai exact un nor radioactiv care s-ar putea întinde în toată Europa, scrie BBC.

De altfel, sursa notează că pompierii din apropierea Cernobâlului intră în alertă imediat ce izbucnește un incendiu, știind potențialul pericol care îi așteaptă. Mulți dintre ei au fost la fața locului în 1992, când a izbucnit un puternic incendiu de vegetație. Unii au experimentat o „senzație metalică” pe piele, dar au trebuit să stingă focul indiferent de consecințe.

Pompierii spun că un alt incendiu mare de vegetație în Cernobâl ar fi „catastrofal” pentru Ucraina și, foarte posibil, pentru agricultura din Europa. BBC conchide spunând că lumea tinde să uite evenimentele tragice de la Cernobâl, însă pompierii și le reamintesc cu ocazia fiecărei veri toride.