Biserica Ortodoxă din Bulgaria cere autorităților să nu mai primească imigranți în țară

Publicat: 26 09. 2015, 17:14

„Noi considerăm că Guvernul nostru ar trebui să nu mai primească, cu niciun chip, alți refugiați în țara noastră. În ceea ce-i privește pe cei care se află deja aici, este corect ca noi, ca creștini ortodocși și ca societate, să-i îngrijim așa cum putem și atât cât ne permit resursele noastre insuficiente, dar nu și pe alții”, a anunțat vineri Sinodul (cel mai înalt organism executiv) al Bisericii într-un comunicat.

Această problemă este necesar „să fie soluționată de către cei care au creat-o; nu este drept ca poporul ortodox bulgar să plătească prețul dispariției noastre ca stat”, subliniază Sinodul.

„Ar trebui să nu existe nicio îndoială față de faptul că Biserica Ortodoxă resimte compasiune și îndeamnă la solidaritate față de toți acești oameni care se află deja printre noi și care au nevoie în mod real de îngrijire și sprijin material, după puterile noastre. Biserica explorează întotdeauna motivele nefericirii și îndeamnă la îndepărtarea lor. Lupta împotriva consecințelor, dacă motivele nu sunt îndepărtate, este dinainte condamnată”, apreciază acesta.

Respingând acuzații cu privire la o reacție „întârziată” față de criza migrației, Sinodul invocă faptul că „în experiența milenară a Bisericii Ortodoxe nu se iau în vedere decizii pripite în situații de tranziție”.

În afară de problemele nevoilor materiale ale migranților și solidarității cu oamenii care vin în țară, afluxul „ridică întrebări despre stabilitatea și existența statului bulgar, în principiu”, apreciază conducerea bisericii.

Afluxul de migranți ridică „de asemenea întrebarea în ce fel de context spiritual, în ce fel de mediu spiritual va trăi poporul bulgar ortodox, dacă acest aflux continuă până într-acolo încât să modifice echilibrul etnic actual pe teritoriul patriei noastre Bulgaria, pe care Dumnezeu a hărăzit-o poporului nostru ortodox să o locuiască”, adaugă aceasta.

Sinodul îndemană totodată Guvernul de la Sofia să ceară urgent un „sfârșit al războaielor” în Orientul Mijloc și Africa de Nord, în dialog cu „toate organizațiile internaționale” și să ridice problema „toleranței interreligioase” în țări ca Egipt, Siria și Irak.

„Noi considerăm că Guvernul bulgar ar trebui să-și concentreze resursele de politică externă asupra opririi războaielor și nu doar asupra solidarității, cu consecințele continuării ei la nesfârșit”, apreciază conducerea bisericii.

Sinodul, prezidat de către patriarhul Neofit I, este organsmul care guvernează Biserica Ortodoxă Bulgară, într-o țară cu o populație majoritar ortodoxă.