Brexit: Comisia Europeană a lansat două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea Acordului de Retragere

Publicat: 15 03. 2021, 17:21
Brexit: Comisia Europeană a lansat două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea Acordului de Retragere. Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a anunțat, în cursul zilei de luni, că a lansat două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea Acordului Brexit.

Decizia Comisiei vine după ce Regatul Unit a anunțat o amânare unilaterală a unor controale vamale în Irlanda de Nord, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

Mai exact, Guvernul de la Londra a anunțat, pe 3 martie, o amânare cu șase luni a instituirii unor controale la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Comisia a protestat în mod oficial față de această decizie și a anunțat că a trimis Londrei „o scrisoare de punere în întârziere” pentru încălcarea protocolului pentru insula Irlanda.

Protocolul este inclus în Acordul Brexit, semnat de Bruxelles și Londra la finalul anului 2019.

Acest protocol are scopul de a proteja piața unică europeană și, în același timp, să evite o revenire la o frontieră și la controale vamale între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei proceduri de infringement, care se poate încheia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, care poate impune amenzi sau diverse constrângeri.

Cu toate acestea, sursa citată notează că procesul ar urma să fie unul de lungă durată.

Brexit: Situația dintre cele două părți continuă să fie tensionată

De cealaltă parte, Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene, i-a trimis „o scrisoare politică” lui David Frost, însărcinat cu relațiile Londrei cu autoritățile europene, prin care face apel la Regatul Unit să revină asupra acestei decizii.

Scrisoarea denunță nerespectarea obligației de bună credință prevăzută în Acordul Brexit.

Sefcovic le-a cerut autorităților britanice să se implice în negocieri bilaterale cu Uniunea Europeană, „cu obiectivul de a găsi o soluţie acceptată reciproc până la sfârşitul lunii”.

„Uniunea Europeană şi Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord, n. red.) împreună. Suntem obligaţi să-l aplicăm împreună. Deciziile unilaterale şi încălcările dreptului internaţional de către Regatul Unit sunt chiar împotriva obiectivului (protocolului) şi subminează încrederea între noi”, a declarat Sefcovic.

Londra vrea să relaxeze din restricțiile vamale

Autoritățile britanice au în plan să relaxeze o parte din restricțiile vamale impuse post-Brexit în ceea ce privește importurile de alimente și alte produse esențiale din Uniunea Europeană.

Motivul este acela că Guvernul britanic vrea să evite situația în care s-ar putea ajunge la penurie și rafturi goale în magazinele din țară.

Potrivit unor surse, Guvernul britanic are în vedere să relaxeze controalele în privința importurilor începând cu 1 aprilie și să renunțe la controalele mai stricte, care ar fi inclus și inspecții fizice și care ar fi trebuit să fie implementate începând cu 1 iulie.