Casa Albă amenință cu sancțiuni comerciale țările care tolerează spionajul informatic

Publicat: 21 02. 2013, 18:58
Actualizat: 26 06. 2013, 00:22

Casa Albă a amenințat mai multe țări, inclusiv China, cu sancțiuni comerciale și diplomatice provocate de spionajul industrial prin infiltrarea sistemelor informatice ale companiilor americane, Washingtonul invocând numeroase cazuri de astfel de atacuri, potrivit Wall Street Journal (WSJ), scrie Mediafax.

Oficialii administrației americane au prezentat un raport amplu privind efectele și costurile provocate de spionajul industrial, de la dezavantaje competitive la pierderea unor locuri de muncă, făcând referire la cazuri concrete cu care s-au confruntat companii cunoscute din SUA, precum General Motors sau DuPont.

„Există numai două categorii de companii afectate de furtul secretelor corporatiste: acelea despre care știm că au fost compromise și cele despre care încă nu am aflat. Un hacker din China poate obține cod sursă de la un producător de software din Virginia fără a se ridica de la birou”, a declarat miercuri într-o conferință de presă procurorul general al SUA, Eric Holder.

Mai multe companii sprijină public măsurile Casei Albe de a face presiuni asupra altor guverne pentru combaterea practicilor de spionaj industrial. Avocatul șef al grupului American Superconductor, John Powell, a declarat la aceeași conferință că mai multe secrete protejate prin drepturi de proprietate intelectuală au fost furate cu ajutorul unui fost angajat de către cel mai important client al companiei, un producător chinez de turbine eoliene.

Strategia prezentată de Casa Albă are rolul de a influența o schimbare de atitudine a guvernului de la Beijing, care neagă că ar tolera astfel de infiltrări.

Doar de la începutul acestui an, mai multe companii americane au anunțat atacuri cibernetice cu originea în China. Printre acestea se numără Google, Lokheed Martin, Nortel Networks sau compania de securitate informatică RSA Security. Totodată, mai multe instituții media importante, inclusiv Wall Street Journal și New York Times, susțin că sistemele lor informatice au fost infiltrate de hackeri chinezi.

Măsurile prezentate în raportul privind noua strategie a Casei Albe se referă la sancțiuni comerciale având ca țintă produsele și serviciile dezvoltate de companii străine în urma sustragerii de secrete industriale de la companii americane, precum și la presiuni diplomatice pentru a determina guvernele străine să combată astfel de practici.

Raportul nu precizează potențiale acțiuni țintite în mod special împotriva Chinei, însă documentul este presărat cu exemple de atacuri informatice cu originea în China, în urma cărora s-ar fi sustras secrete de la importante companii americane. Oficialii americani precizează că au ridicat această problemă de mai multe ori în discuții cu înalți oficiali ai guvernului chinez.

„În privința Chinei, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală și a secretelor industriale rămâne o chestiune serioasă și foarte îngrijorătoare”, a afirmat subsecretarul de stat pentru afaceri economice Robert Hormats, prezent de asemenea la evenimentul de la Casa Albă.

Din cele 19 astfel de cazuri care au fost urmate de cercetări penale și condamnări prezentate în document, 16 au vizat infiltrări având ca beneficiar entități din China. Printre secretele furate, tehnologie pentru automobile cu propulsie hibridă de la General Motors sau tehnologie militară de la L-3 Comunications Holdings, un important contractor în domeniul apărării.

Administrația Obama tratează furtul secretelor industriale drept un risc major atât pentru economie, cât și pentru securitatea națională.

Președintele Barack Obama a semnat săptămâna trecută un decret privind creșterea securității informatice a companiilor de importanță strategică, precum cele care operează rețele de transmisie a energiei electrice.

Vicepreședintele General Electric Karan Bhatia a declarat că influentul grup industrial susține strategia administrației atât timp cât măsurile vor rămâne sub forma unor recomandări care pot fi urmate în mod voluntar de companii.

Rezultatele noii strategii vor începe să se vadă abia peste câțiva ani, avertizează James Lewis, specialist în securitate informatică și fost oficial al Departamentului de Stat, citat de WSJ.