Ce este „FrankenSAM”, „copilul” obținut din împerecherea de armament modern american cu tehnică sovietică

Publicat: 18 01. 2024, 18:01
Actualizat: 18 01. 2024, 19:15

Ucraina deține multe sisteme anti-aeriene de proveniență sovietică, dar nu și rachete pentru acestea. Spre sfârșitul anului trecut, stocurile erau pe punctul de a fi epuizate, iar sistemele promise de aliații vestici nu veneau suficient de repede.

Așa că generalii de la Kiev s-au uitat peste gard și au văzut ce au făcut unii dintre vecinii lor, precum polonezii. Aceștia au modificat sistemele anti-aeriene vechi, de proveniență sovietică, pentru a folosi rachete moderne vestice.

Aceste noi platforme ucrainene au primit numele de „FrankenSAM-uri”. Recent, un astfel de sistem a doborât prima sa țintă, o dronă Shahed de proveniență iraniană. Din cele 20 de vehicule aeriene fără pilot lansate de Rusia în valul respectiv, 19 au fost anihilate, transmite Forbes.

Există trei variante de FrankenSAM

Nu știm exact ce model „FrankenSAM” a distrus drona. Există trei variante: un sistem Buk care lansează rachete Sea Sparow, un vehicul Osa care folosește rachete Sidewinder și un al treilea sistem care folosește un radar sovietic și rachete Patriot.

Citește și: VIDEO | Tanc rusesc de „ultimă generație” T-90M, făcut praf de un vehicul american Bradley din anii ’80

Platforma cu cea mai mare rază de acțiune, de 150 km, este cea bazată pe rachetele Patriot.

Lansator de rachete Patriot.

O combinație de Buk-Sea Sparrow a mai fost dezvoltată în Polonia, care a scos chiar la vânzare platforma pe piețe internaționale. Cehii au realizat ceva similar, dar care folosește rachete italiene Aspide.

Platforma care folosește radar sovietic și rachete Patriot a trebuit să fie dezvoltată de la zero. Aceasta nu era foarte urgentă, deoarece Ucraina a primit deja trei baterii Patriot. Două apără orașele Kiev și Harkov, iar una este mobilă, fiind utilizată în ambuscadele pregătite avioanelor rusești.

În dotarea Ucrainei să găsea și un „Frankentank”, un tanc încropit din 3 modele diferite. Nu știm dacă vehiculul mai este astăzi operațional.

Sursa foto: Wikimedia