Ce fac cei mai mulți jurnaliști din statele considerate libere pentru a se feri de surpravegherea în masă

Publicat: 15 01. 2015, 18:25

La nivel global, există un adevărat război îndreptat împotriva libertății de exprimare și 75% dintre jurnaliștii din țările democratice se autocenzurează de teama supravegherii în masă, scrie computerworld.com.

Situația se înrăutățește, potrivit unui studiu PEN America, intitulat „Global Chilling: The Impact of Mass Surveillance on International Writers”. După ce 772 de jurnaliști din 50 de țări au completat un sondaj online, PEN a descoperit gravitatea „impactului supravegherii în masă instituite de SUA și alte guverne asupra libertății de exprimare și a celei de creație din toată lumea”.

„Mulți jurnaliști din toată lumea au spus că sunt „foarte” sau „într-o anumită măsură” îngrijorați de nivelurile supravegherii guvernamentale în masă în statele lor”, care afectează ceea ce scriu, comunicațiile online și conversațiile telefonice. Potrivit raportului PEN Global Chilling, 75% dintre jurnaliștii din „țările libere”, 84% dintre cei din țările „parțial libere” și 80% dintre cei din țările „deloc libere” sunt îngrijorați de supravegherea guvernamentală. Nivelul de libertate al unei țări a fost stabilit în funcție de harta libertății globale, care a fost realizată anul trecut de ONG-ul Freedom House.

„Nivelurile de autocenzură raportate de jurnaliștii din țările democratice se apropie de cele din statele autoritare sau semi-democratice. Îngrijorarea privind supravegherea în masă este aproape la fel de ridicată în rândul jurnaliștilor din țările democratice (75%) pe cât se manifestă în cele non-democratice (80%)”, relevă studiul PEN.