Ce părere au Juncker și Hollande despre noile propuneri ale Executivului grec. „Au făcut o propunere…”

Publicat: 23 06. 2015, 07:20
Actualizat: 23 06. 2015, 14:28

Summitul extraordinar al șefilor de stat și de guvern din zona euro a fost precedat de o reuniune a Eurogrupului. Reuniunea celor 19 miniștri de Finanțe din zona euro s-a încheiat fără progrese majore, chiar dacă propunerile Guvernului de la Atena au fost primite mai degrabă pozitiv, relatează Le Monde în pagina electronică.

„Grecii au făcut o propunere care reprezintă un progres major”, a declarat Jean-Claude Juncker la finalul summitului șefilor de stat și de guvern din zona euro.

„Le vom propune grecilor un pachet de 35 de miliarde de euro pentru creștere și creare de locuri de muncă în Grecia”, a continuat el.

Potrivit lui Juncker, un acord între Grecia și creditorii săi – BCE, UE și FMI – va fi semnat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni.

„Nu poți să te joci cu prelungiri”, a avertizat el.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că e nevoie de „o muncă în regim intensiv”, deoarece timpul este „foarte scurt”.

Merkel a evitat să se pronunțe asupra unei eventuale restructurări a datoriei Greciei, în schimb și-a exprimat dorința ca această țară să rămână în zona euro.

Potrivit președintelui francez François Hollande, bazele unui acord între Grecia și creditorii săi au fost reunite luni seara.

„Guvernul grec a pus pe masă o propunere care a fost primită pozitiv de către instituțiile” creditoare, a salutat Hollande.

„Guvernul grec a prezentat măsuri structurale și dispoziții fiscale”, a precizat el.

Cu toate acestea, președintele francez consideră că Atena și creditorii săi mai au încă de muncit și trebuie să facă totul pentru a ajunge la o concluzie în cursul următoarei reuniuni a Eurogrupului, care va avea loc miercuri seara.

În timp ce șefii de stat și de guvern din zona euro erau reuniți la summitul de la Bruxelles, aproximativ 7.000 de persoane, potrivit poliției, participau la Atena la o manifestație pentru menținerea Greciei în zona euro.

Partenerii Greciei din zona euro au salutat luni noile propuneri de reformă trimise de Guvernul condus de socialistul Alexis Tsirpas, apreciind că acestea ar putea servi ca bază pentru ajungerea la un acord în cursul acestei săptămâni. Semnarea unui acord între Guvernul de la Atena și creditorii săi – Banca Centrală Europeană, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional – i-ar permite Greciei să obțină un ajutor financiar și să evite intrarea în incapacitate de plată.

În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente la sfârșitul lui iunie.