Ce se va întâmpla cu fostul sediu central al „Securității” din Berlin. „Camerele vor fi folosite pentru ceva semnificativ”

Publicat: 23 11. 2015, 09:09

This browser does not support the video element.

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea din Siria, Irak și Afganistan, au fost cazate începând de vineri în aripa spionajului extern a fostului sediu impozant al Ministerului pentru Securitatea Statului, potrivit Berliner Zeitung. Până la 900 de persoane urmează să fie găzduite aici, temporar.

„Camerele vor fi folosite, în sfârșit, pentru ceva semnificativ”, a declarat Ruediger Kunz, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Germane (DRK), citat de ziar.

Agenția pentru servicii sociale a Berlinului nu a putut fi contactată, duminică, de AFP.

Imobilul de birouri era odinioară fieful legendarului șef de rețea de spionaj Markus Wolf.

Supranumit „Omul fără față”, deoarece serviciile occidentale de informații nu au avut mult timp nici măcar fotografia sa, Wolf a condus timp aproape trei decenii una dintre cele mai temute rețee de spionaj din lume.

O legendă încă din timpul vieții, Wolf a condus cu succes peste 4.000 de spioni din spatele Cortinei de Fier, în timpul mandatului său, în perioada 1958-1987, infiltrând adânc nenumărate „cârtițe” în administrația guvernamentală vest-germană.

Aripa lui Wolf a fost folosită de către compania națională feroviară Deutsche Bahn în anii ’90, dar era pustie de câțiva ani, potrivit Tagesspiegel.

Până la șase persoane urmează să doarmă, în paturi suprapuse, în fiecare birou din această aripă, unde azilanții pot petrece trei luni, înainte să fie cazați mai mult sau mai puțin permanent.

Sediul principal al Stasi, în care enorma agenție păstra un număr vast de dosare despre cetățeni est-germani, va rămâne muzeu, potrivit Berliner Zeitung.

Aproximativ 7.000 de angajați Stasi lucrau în complexul tentacular din cartierul Lichtenberg, care a fost luat cu asalt de către manifestanți în săptămânile de după căderea Zidului Berlinului, în 1989, pentru a opri personalul să distrugă dosarele.

Autoritățile germane se străduiesc să găsească paturi pentru până la un milion de solicitanți de azil, așteptați în țară doar anul acesta.

Emblematicul Aeroport Tempelhof, construit de către naziști, devenit ulterior scena Berlin Airlift, a fost transformat de asemenea, în octombrie, în adăpost temporar.