Cea mai bună variantă pentru Brexit în opinia președintelui Iohannis

Publicat: 22 03. 2019, 10:59
Actualizat: 25 03. 2019, 20:06

„Am ajuns la o înțelegere care este foarte bună pentru cetățenii noștri, și de partea cealaltă pentru cetățenii britanici. Deci în această chestiune stăm bine. Sigur, varianta cea mai bună este încheierea unui acord. Este foarte bine că aseară, destul de târziu, am ajuns la o înțelegere comună, o înțelegere care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul se prelungește pentru a le da posibilitatea să-și finalizeze legislația. În cazul în care nu se votează atunci termenul de prelungire este doar 12 aprilie. O înțelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică și credem că este o înțelegere care ne dă o siguranță și nouă că lucrurile merg mai departe, dar care dă o șansă și Marii Britanie să se hotărască ce dorește în definitiv”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Liderii statelor membre din Uniunea Europeană au stabilit joi un plan în două părți privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, relatează site-ul postului CNN.

Potrivit textului final al înțelegerii, UE este de acord să amâne procesul privind Brexit până pe 22 mai, cu condiția ca Theresa May să convingă Parlamentul britanic să îi aprobe acordul săptămâna viitoare.

Dacă acordul nu va fi aprobat de Parlament, ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânată automat până pe 12 aprilie.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat în acest context că premierul Theresa May a fos de acord cu planul.

„Guvernul Marii Britanii încă va mai putea alege între un Brexit cu înțelegere, unul fără înțelegere și revocarea Acordului 50”, a declarat Tusk.

„Dacă Marea Britanie nu se va decide să participe la alegerile europene până la 12 aprilie, opțiunea amânării pe o perioadă lungă de timp va deveni automat imposivilă”, a adăugat acesta.

Theresa May a declarat că se va întoarce vineri la Londra, unde va începe negocierile cu Parlamentul britanic pentru aprobarea acordului privind Brexit. Aceasta este de părere că Marea Britanie nu ar trebui să se implice în alegerile europene, la trei ani după ce a luat hotărârea de a ieși din UE.7

Făcând referire la petiția privind revocarea Articolului 50, liderul britanic a afirmat că poporul britanic a votat deja într-un referendum, iar rezultatul acestuia trebuie îndeplinit.