Cel puțin 59 de morți și 527 de răniți în cel mai grav atac armat din istoria SUA. Arsenalul descoperit în camera atacatorului. LIVE UPDATE

Publicat: 03/10/2017, 08:27

Haosul s-a dezlănțuit duminică seara în Las Vegas, la un concert de muzică country. 59 de oameni au murit și peste 527 au fost răniți și au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un bărbat a deschis focul asupra mulțimii de geamul unei camere de hotel din complexul Mandalay Bay.

Scenele de groază au fost surprinse de cei prezenți la concert cu ajutorul telefoanelor mobile. Oamenii disperați s-au culcat la pământ în încercarea de a evita să fie loviți de gloanțele care veneau continuu asupra lor din întuneric, iar țipetele disperate au luat rapid locul acordurilor muzicale.

Principalul suspect în cazul atacului sângeros din apropierea complexului Mandalay Bay esteStephen Paddock, un american de de 64 de ani, originar din Mesquite, Nevada, care a fost găsit mort în camera sa de hotel de autoritățile care au intervenit în forță în urma atacului, înconjurat de cel puțin 23 arme, între care și câteva mitraliere. De asemenea, în casa atacatorului au fost descoprite alte 19 arme, explozibil și mii de gloanțe.

Acesta se cazasese, în urmă cu trei zile, într-o cameră de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, la o distanță de aproape 360 de metri de locul unde se desfășurau concertele.

Despre Stephen Paddock a vorbit fratele acestuia, Eric, care a fost interogat de agenții FBI în casa sa din Florida.

„A fost fratele meu și este ca și când mi-a căzut un asteroid în cap”, a spus Eric Paddock, mărturisind că a vorbit pentru ultima dată cu Stephen imediat după Uraganul Irma, care l-a sunat să-l întrebe dacă mama lor era în regulă.

Eric Paddock s-a arătat șocat și oripilat de faptul că fratele său a putut să cauzeze un asemenea masacru, mărturisind că acesta nu avea nicio afiliere religioasă sau politică. De asemenea, Eric a spus că Stephen Paddock nu era un împătimit al armelor și s-a arătat intrigat de faptul că asupra sa au fost găsite arme automate.

„Nu are studii militare sau ceva de genul. Este doar un om care locuia într-o casă din Mesquite, conducea și juca jocuri de noroc în Las Vegas”, a continuat fratele atacatorului.

Eric s-a arătat îngrijorat și în privința prietenei lui Stephen, Marilou Danley, temându-se că i-ar fi putut face rău și acesteia. Autoritățile, care au tratat-o inițial ca pe un potențial suspect, complice al atacatorului, au găsit-o pe femeie în afara țării, neînarmată.

Între răniții din Vegas se găsește și un tânăr român în vârstă de 23 de ani, Luca Iclodean. Mama sa a postat pe o rețea de socializare o fotografie cu fiul ei în sala de operație, însoțită de un mesaj cutremurător în care făcea apel la prietenii fiului să se roage pentru Luca, aflat în plină intervenție chirurgicală.

Președintele american Donald Trump a calificat atacul drept „un act ce reprezintă răul absolut”, anunțând că miercuri va face o vizită în Las Vegas, pentru a se întâlni cu familiile victimelor, cu răniții și cu autoritățile locale. Trump le-a mulțumit acestora din urmă pentru o capacitatea de intervenție rapidă de care au dat dovadă și cu ajutorul căreia a fost evitată pierderea și mai multor vieți omenești. Președintele Americii a spus că se roagă alături de soția sa, Melania, pentru sufletele victimelor, pentru răniți și pentru familiile îndurerate și că America trebuie să se unească pentru a învinge răul, pentru că „întunericul poate fi spart cu o singură rază de lumină”.

„Ne rugăm pentru ziua în care răul va fi învins și când cei nevinovați vor fi în siguranță, departe de ură și de frică. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze sufletele celor care nu mai sunt. Fie ca Dumnezeu să ne dea puterea de vindecare și să le dea familiilor îndurerate puterea de a continua. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a încheiat Donald Trump.

În Las Vegas ancheta privind atacul sângeros se află în desfășurare, iar autoritățile încearcă să găsească răspunsul la toate întrebările privind împrejurările în care s-a petrecut acest masacru, cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite ale Americii.

FBI:Ataculnu are nicio legătură cu terorismul internațional

După ce Statul Islamic a revendicat masacrul de la Las Vegas, FBI a anunțat că ataculnu are nicio legătură cu terorismul internațional

„Până în acest moment, nu a fost depistată nicio legătură între acest atac și vreun grup terorist internațional”, a declarat agentul FBI Aaron Rouse, coordonatorul anchetei.

Statul Islamic susține că Stephen Paddock, autorul atacului, se convertise de câteva luni la islam.

UPDATE MARȚI 08:20 Anchetatorii americani au anunțat cpu descoperit 18 arme de foc, explozibil și muniție în locuința bărbatului suspectat de comiterea atacului armat din Las Vegas, în urma căruia cel puțin 58 de oameni au murit, relatează site-ul agenției The Associated Press.În același timp, câteva kilograme de nitrat de amoniu, un material folosit pentru a confecționa dispozitive explozive, au fost găsite în mașina bărbatului suspectat de comiterea atacului armat.Proprietarul unui magazin de arme din Mesquite, Nevada, a declarat că Stephen Craig Paddock a cumpărat arme de foc, dar că nu a depistat niciun indiciu potrivit căruia bărbatul ar fi fost instabil psihic.

UPDATE MARȚI 07:00 Bilanțul victimelor a ajuns la 59 e morți și 527 de răniți.

UPDATE 19:00 Autoritățile au revizuit bilanțul victimelor la 58 de morți și peste 500 de răniți.

UPDATE 17:30 Președintele SUA, Donald Trump, susține o conferință de presă.

– A fost o acțiune a Răului.

– Ne rugăm pentru familiile victimelor, suntem aici pentru voi.

– Președintele american a mulțumit autorităților din Las Vegas pentru capacitatea de intervenție rapidă de care au dat dovadă, cu ajutorul căreia s-a evitat pierderea și mai multor vieți omenești.

– Donald Trump a menționat că va face o vizită oficială în Las Vegas miercuri, în cadrul căreia se va întâlni cu autoritățile, cu răniții și cu familiile victimelor sângerosului atac.

– Președintele a ținut să precizeze că familiile celor răniți se pot baza oricând pe ajutorul autorităților.

– „Nu ne putem imagina durerea lor, nu ne putem imagina pierderea pe care au suferit-o. Familii ale victimelor, ne rugăm pentru voi, suntem aici pentru voi”, a spus Donald Trump.

– Trump a spus că se roagă alături de soția sa, Melania, pentru sufletele victimelor, pentru răniți și pentru familiile îndurerate și că America trebuie să se unească pentru a învinge răul, pentru că „întunericul poate fi spart cu o singură rază de lumină”.

– „Putem găsi consolare în faptul că și cel mai întunecat spațiu poate fi luminat de o singură rază de lumină și chiar și cea mai teribilă disperare poate fi luminată de o singură rază de speranță”, a adăugat președintele american.

– „Ne rugăm pentru ziua în care răul va fi învins și când cei nevinovați vor fi în siguranță, departe de ură și de frică. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze sufletele celor care nu mai sunt. Fie ca Dumnezeu să ne dea puterea de vindecare și să le dea familiilor îndurerate puterea de a continua. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a încheiat Donald Trump.

UPDATE 15:26:Poliția metropolitană din Las Vegas a revizuit bilanțul victimelor atactul din Las Vegas, precizând că peste 400 de persoane au fost rănite și transportate la spital. Autoritățile au confirmat și că atacatorul Paddock a acționat singur și că nu mai există niciun suspect în libertate în acest moment. În camera de de hotel au fost găsite cel puțin 10 arme, câteva dintre ele fiind mitraliere.

UPDATE 14:23 Președintele Donald Trump a transmis condoleanțe familiilor victimelor atacului din Las Vegas.

&n

UPDATE 14:09:Joseph Lombardo, șerif al poliției din Las Vegas, a confirmat identitatea suspectului ce a deschis focul la un festival de muzică din Las Vegas, informează The Guardian.

Suspectul este Stephen Paddock. Înainte ca identitatea acestuia să fie dezvăluită de poliție, presa a vehiculat că atacatorul ar fi fost un bărbat pe nume Geary Danley.

Potrivit poliției, Paddock ar fi acționat singur și se presupune că nu ar fi avut niciun fel de legături cu vreo grupare militantă.

Autoritățile au transmis că se află în căutarea unei femei numite Marilou Danley. Poliția nu a transmis însă detalii în privința eventualei suspiciuni că aceasta ar fi implicată în atac, dar femeia a fost descrisă ca fiind „un asociat” al atacatorului.

UPDATE 13:42 Potrivit New York Times, bilanțul atacului este de cel puțin 50 de morți și 200 de răniți.

UPDATE 11:41:Reprezentanții Poliției din Las Vegas anunță că cel puțin 20 de oameni au fost răniți, iar mai mult de 100 au fost răniți. Bărbatul ucis locuia în oraș, iar motivele pentru comiterea atacului nu sunt deocamdată cunoscute. Nu au fost folosite materiale explozibile, a transmis Joseph Lombardo, șeriful Departamentului de Poliție din Las Vegas.

UPDATE 10:51: Un martor a declarat că Jason Aldean, cântăreț de muzică country, se afla aproape de finalul concertului atunci când au început focurile de armă. Kodiak Yazzi, de 36 de ani, a spus pentru AP că el și iubita sa priveau prestația lui Aldean atunci când au auzit niște sunete ce semănau cu artificii. Muzica s-a oprit temporar, iar apoi a început din nou până când s-au auzit alte împușcături, iar artiștii au părăsit scena. Mii de oameni s-au grăbit să părăsească zona, iar focurile de armă au durat mai bine de cinci minute, a mai spus Yazzi, citat de The Guardian.

Momentul în care au început să se audă focurile de armă, surprins într-un video:

UPDATE 10:40:Poliția din Las Vegas a transmis că unul dintre suspecți a fost doborât, transmite AP.

UPDATE 10:30:14 oameni sunt în stare critică. Purtătorul de cuvânt al Centrului Medical Universitar, Danita Cohen, a transmis că Spitalul din Las Vegas se ocupă în acest moment de starea mai multor persoane rănite de focuri de armă. Reuters citează un purtător de cuvânt al spitalului care a precizat că 14 victime sunt în stare critică.

Cel puțin doi oameni au murit și altți 24 au fost răniți după ce un suspect a deschis focul la un festival de muzică country din Las Vegas. Autoritățile au primit informații potrivit cărora un martorii au auzit mai multe focuri de armă în incinta cazinoului.

Presa americană a transmis că hotelul Mandalay Bay a fost evacuat. Poliția a recomandat tuturor să evite zona în cauză.

Un ofițer de poliție ar fi fost împușcat, iar serviciile de urgență se află la fața locului.

Pe rețelele de socializare ar fi existat o serie de anunțuri cum că suspectul ar fi fost împușcat la etajul al 32-lea al hoteului, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. Zeci de persoane au fost filmate părăsind clădirea în fugă.

Împușcăturile au fost raportate în jurul orei locale 22:00 (08:00, ora României) în timpul festivalului Route 91 Harvest, în timp ce cântărețul de muzică Jason Aldean cânta într-un cazinou extrem de popular.

Poliția a blocat bulevardul Las Vegas pentru a căuta persoana ce a deschis focul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă