Ceremonie la NATO pentru aniversarea celor trei valuri de aderare de după Războiul Rece. Corlățean, despre Crimeea: „Ce s-ar fi întâmplat astăzi dacă și România ar fi fost în afara Alianței?”

Publicat: 02 04. 2014, 01:10
Actualizat: 02 04. 2014, 01:37

„Ce s-ar fi întâmplat astăzi dacă și România ar fi fost în afara Alianței?” – aceasta a fost întrebarea cu care ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a ieșit de la o ceremonie organizată la NATO pentru a aniversa ultimele trei valuri de extindere a Alianței Nord-Atlantice de la încheierea Războiului Rece. După un program extins, care s-a concentrat pe criza din Crimeea și provocările Rusiei, miniștrii de Externe reuniți la Bruxelles și-au acordat un răgaz pentru a lăuda succesul politicii ușilor deschise și al NATO, în formatul de azi, la 15 ani de când Cehia, Ungaria și Polonia au devenit membre, respectiv 10 ani în cazul Bulgariei, României, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei și Slovaciei, dar și 5 ani de când Albania și Croația au intrat în Alianța Nord-Altantică.

Tratatul de aderare a României la NATO// FOTO: Alina Matiș/gândul

Foto: Adi Popa/MAE

Foto: Adi Popa/MAE

„Cu mult mai mult decât simpla valoare simbolistică, pentru că acest moment aniversar – rezultatul inițiativei României, prin MAE – reafirmă importanța principiului porților deschise, deci lărgirii în continuare a Alianței Nord-Atlantice, o chestiune extrem de importantă și cu semnificații mai ales acum, în aceste momente de criză la frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice”, ne-a spus ministrul român de Externe, după ceremonie, comentând că cele trei valuri „au contribuit la consolidarea evidentă a spațiului de securitate în această parte a Europei și a Alianței în general”.

„Cred că pentru noi, românii, este cu atât mai relevantă nu doar marcarea aniversării, ci să putem realiza acum, văzând ce se întâmplă în Ucraina, cât de importantă a fost lărgirea cu România. Ce s-ar fi întâmplat astăzi dacă și România ar fi fost în afara Alianței? Cum ne-am fi pus noi problema în materie de securitate a națiunii române, dar cum ar fi arătat și Alianța fără România și contribuția României nu doar la frontiera estică, ci în diferite alte momente și operațiuni?”, s-a întrebat Titus Corlățean.

FOTO: NATO

Foto: Adi Popa/MAE

Foto: Adi Popa/MAE