China a scos la paradă flota de submarine nucleare ținută secretă 40 de ani. Ce spun americanii. VIDEO

Publicat: 03 11. 2013, 23:37
Actualizat: 19 03. 2015, 03:55

O demonstrație de forță făcută de chinezi vrea să arate că, deși a ținut-o secretă timp de mai bine de 40 de ani, Beijing-ul ar dispune de o flotă de submarine nucleare capabilă să le concureze pe cele ale Marii Britanii ori a Franței, păstrând însă, premeditat, distanța față de capabilitățile militare ale Statelor Unite ale Americii sau ale Rusiei, considerate cele mai puternice în lume, scrie Daily Mail.

Știrea, intens mediatizată în ziarele de stat de la Beijing și la televiziunea publică chineză, a făcut înconjurul presei internaționale, analiștii miliari occidentali fiind de părere că acțiunea de imagine a fost gândită pentru a arăta potențialul militar, dincolo de forța economică a Chinei, fără însă a transmite vreun mesaj de amenințare. De aici și recunoașterea, la unison în presa chineză, a supremației SUA și a Rusiei în ceea ce privește dotările cu armament de acest tip.

La începutul săptămânii, mass-media de la Beijing, controlate de stat și de Partidul Comunist Chinez, au relatat despre „succesul excepțional” al flotei chineze de submarine nucleare, care a evitat, în ultimii 40 de ani de când func’ionează, orice accident nuclear, „spre deosebire de SUA și de Rusia”. Elogiile apăreau în presa chineză după o „zi a porților deschise” pentru jurnaliști care au putut filma și fotografia o demonstrație.

Citându-l pe pe amiralul Li YanMing, comisarul politic al bazei Qingdao, una din bazele Armatei penttru Elliberarea Poporului, China Daily arată că „după mai mult de 40 de ani de dezvoltare, acum este momentul pentru a arăta lumii hotărârea noastră și capacitatea de a proteja pacea, dar și pentru a spune poporului nostru despre această forță „misterioasă”.”

Subiectul a ținut capul jurnalelor de știri și a fost dezbătut intens cu oficiali ai armatei chineze, inclusiv în limba engleză, la postul public de televiziune.

Foto: China Daily

În Statele Unite, campania de imagine a chinezilor nu a fost însă văzută decât ca o paradă, „un spectacol public de forță”. Diplomatul Zachary Kech a explicat pentru Huffington Post că scoaterea la rampă a submarinelor poate fi cel mult o încercare de intimidare a Japoniei, date fiind mai vechile tensiuni din zonă.

Presa americană remarcă însă că arsenalul minitar cu care China a defilat nu este reprezentativ pentru cele mai recente evoluții ale acestui stat în materie de capabilități militare. Potrivit International Business Times, aceste submarine au fost lansate în 1970 și sunt dotate cu rachete cu rază scurtă de acțiune. De atunci, China a făcut însă progrese semnificative, consemnate inclusiv într-un raport al Centrului American pentru Inteligență Spațială, potrivit căruia arsenalul modernizat include „focoase nucleare capabile să ajungă în Statele Unite”.