China declanșează vânătoarea de jurnaliști! Reacție UE după ce reporterul Bloomberg a fost arestat la Beijing!

Publicat: 13 12. 2020, 10:50
Actualizat: 13 12. 2020, 10:50
China declanșează vânătoarea de jurnaliști! Reacție UE după ce reportul Bloomberg a fost arestat la Beijing! / Sursa FOTO: Twitter

China a început o amplă operațiune de vânătoare a jurnaliștilor incomozi. Ultimul nume picat în ghearele Partidului Comunist este cel al Hazei Fan, reporter Bloomberg. Ea a fost văzută sub escorta ofiţerilor de securitate din clădirea în care avea un apartament închiriat, în centrul Beijingului.

Uniunea Europeană a reacționat imediat, cerând Chinei să-i elibereze pe toţi jurnaliştii arestaţi din cauza profesiei lor.

Haze Fan, acuzată de activităţi infracţionale care ameninţă securitatea naţională a Chinei

Acuzațiile lansate de Partidul Comunist sunt pompoase și vorbesc despre amenințarea securității naționale a Chinei! „Domnişoara Fan, cetăţean chinez, a fost arestată de Biroul de securitate naţională din Beijing conform legilor chineze în domeniu, sub bănuiala de angajare în activităţi infracţionale care ameninţă securitatea naţională”, au anunţat autorităţile chineze.

Toate persoanele arestate şi plasate în detenţie în legătură cu activitatea lor de jurnalist trebuie eliberate imediat!”, a reacționat UE într-un comunicat de presă. Comunicatul mai evocă „alţi jurnalişti sau cetăţeni chinezi care au dispărut anul acesta, au fost arestaţi sau persecutaţi” pentru vina de a prezenta realitatea din China. „Aşteptăm de la autorităţile chineze ca ele să-i acorde asistenţă medicală dacă este necesar, accesul la un avocat la alegerea ei şi posibilitatea de a-şi contacta familia”, continuă comunicatul cu privire la Haze Fan.

China, restricții în privința jurnalismului străin

Cetăţenii chinezi nu au dreptul să lucreze ca jurnalişti pentru mass-media străine şi sunt forțați la a juca un simplu rol de „asistent de redacţie”. Numele lui Haze Fan, angajată de Bloomberg în 2017, apare sub textele a numeroase ştiri ale agenţiei americane, în calitate de co-autor.

Arestarea ei intervine la câteva luni după cea a unei jurnaliste australiene de origine chineză, Cheng Lei, angajată de postul de televiziune naţional CGTN, destinat publicului anglofon. Cheng Lei este urmărită pentru atingere adusă securităţii naţionale, acuzaţie sinonimă cu cea de spionaj şi pasibilă de ani grei de închisoare în China. Alţi doi jurnalişti australieni au fugit din ţară la începutul lui septembrie, după ce au fost interogaţi de Poliţie.