Cinci țări din Asia pun în pericol ambițiile globale privind schimbările climatice. Aceste state vor construi 80% din noile centrale pe cărbune din lume

Publicat: 01 07. 2021, 09:35
Sursa foto: Shutterstock

Cinci state din Asia pun în pericol ambițiile climatice asumate de statele lumii, în contextul în care urmează să construiască 80% din noile centrale pe cărbune planificate din lume.

Astfel, China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam intenționează să construiască peste 600 de centrale electrice pe bază de cărbune, informează Digi24, care citează The Guardian.

Potrivit Carbon Tracker, aceste cinci țări urmează să construiască mai mult de 600 de centrale electrice pe cărbune, cu toate că energia regenerabilă este mai ieftină decât cea care ar urma să fie produsă de acestea.

Investițiile în cărbune, considerat ca fiind una dintre sursele de energie cele mai dăunătoare pentru mediul înconjurător, ar putea genera, în total, 300 de gigawați de energie, în pofida apelurilor repetate ale specialiștilor în climă ai Organizației Națiunilor Unite, care au cerut ca toate investițiile în centrale pe cărbune noi să fie anulate.

„Aceste ultime bastioane ale energiei pe cărbune înoată împotriva valului, atunci când sursele regenerabile de energie oferă o soluție mai ieftină pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale. Investitorii ar trebui să se îndepărteze de noile proiecte pe cărbune, dintre care multe sunt susceptibile să genereze profituri negative de la bun început”, a declarat Catharina Hillenbrand von der Neyen, autorul raportului.

Statele dezvoltate accelerează procesul de renunțare la cărbune

În timp ce statele din Asia continuă să investească în centralele pe cărbune, statele dezvoltate au început să accelereze procesul de eliminare treptată a acestora.

China este cel mai mare investitor în cărbune la nivel mondial și plănuiește să își mărească producția de 1.100 de gigawați din centralele pe cărbune cu încă 187 de gigawați, atrage atenția raportul.

Potrivit Carbon Tracker, instalațiile solare și eoliene generează deja electricitate mai ieftină decât 85% din centralele pe cărbune deja existente în această țară.

În India, al doilea cel mai mare producător de energie pe cărbune din lume și în Indonezia, energia regenerabilă va putea, de asemenea, să depășească cărbunele până în 2024, în timp ce în Japonia și Vietnam cărbunele va fi nerentabil în comparație cu sursele regenerabile de energie până în 2022.