Comisia Europeană a anunțat că va reduce taxele vamale pentru produsele exportate către o țară asiatică

Redactor:
Daniel Matei
Comisia Europeană a anunțat că va reduce taxele vamale pentru produsele exportate către o țară asiatică
Comisia Europeană a anunțat că va reduce taxele vamale pentru produsele exportate către o țară asiatică. Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a anunțat vineri că exporturile UE către Vietnam vor fi supuse unor taxe mai mici începând de sâmbătă.

Acesta este efectul intrării în vigoare a acordului comercial UE-Vietnam, care va duce la eliminarea taxelor vamale pentru 99% din mărfurile comercializate între cele două părți, potrivit MEDIAFAX.

Comisia a mai anunțat că desfășurarea activităților comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene. Acestea vor putea să investească și să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de șanse egale în raport cu concurenții lor locali.

Beneficiile economice sunt însoțite de garanții privind respectarea drepturilor lucrătorilor, protecția mediului și Acordul de la Paris privind schimbările climatice, a mai anunțat CE.

„În prezent, economia europeană trebuie să profite de orice ocazie de a-și recăpăta forța după criza provocată de coronavirus. Acordurile comerciale, precum cel cu Vietnamul care intră în vigoare astăzi, le oferă întreprinderilor noastre șansa de a avea acces la noi piețe emergente și de a crea locuri de muncă pentru europeni. Am convingerea fermă că acest acord va oferi în același timp cetățenilor din Vietnam oportunitatea de a avea o economie mai prosperă, de a asista la o schimbare pozitivă și de a se bucura de drepturi mai puternice ca lucrători și cetățeni în propria lor țară”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Acordul este cel mai cuprinzător acord încheiat cu o țară în curs de dezvoltare

Acordul UE-Vietnam este cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE cu o țară în curs de dezvoltare.

„Acesta ia pe deplin în considerare nevoile de dezvoltare ale Vietnamului, acordând acestei țări o perioadă de timp mai lungă, de 10 ani, pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE. Cu toate acestea, multe dintre produsele importante de export ale UE, cum ar fi produsele farmaceutice, chimice sau utilajele, vor beneficia de condiții de import scutite de taxe vamale încă de la intrarea în vigoare a acordului. Pentru produsele agroalimentare, cum ar fi carnea de vită sau uleiul de măsline, taxele vor fi eliminate peste trei ani, în timp ce pentru produsele lactate, fructe și legume, acestea vor dispărea în maximum cinci ani”, se arată în comunicatul CE.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții specifice pentru eliminarea barierelor de reglementare pentru exporturile de autovehicule din UE și asigură protecție împotriva imitațiilor pentru 169 de produse alimentare și băuturi europene tradiționale (precum brânza Roquefort, vinurile de Porto și Jerez, crema de whisky Irish Cream sau șunca Prosciutto di Parma) recunoscute ca indicații geografice, a mai transmis CE.

În cadrul acordului, cele două părți s-au angajat să ratifice și să implementeze cele opt convenții fundamentale ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), să implementeze Acordul de la Paris, precum și alte acorduri internaționale în domeniul mediului.

Inchide