Comisia Europeană salută progresele privind admiterea României în Spațiul Schengen

Publicat: 11 12. 2023, 17:23
Actualizat: 11 12. 2023, 17:24
Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a salutat, luni după-amiază, propunerea Austriei de a accepta admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen la nivelul traficului aerian, catalogând inițiativa ca fiind ”o evoluție” și semnalând intenția de a contribui cu fonduri la măsurile de suplimentare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene.

”Sunt evoluții pozitive, lucrurile merg în direcția cea bună, iar acest lucru este cel mai important în actuala etapă”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit site-ului bulgar Novinite.com.

”Discuțiile continuă. Comisia Europeană este pregătită să furnizeze sprijinul necesar. Protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene este o sarcină importantă a Comisiei Europene și ne vom asigura că sunt furnizate fondurile necesare” pentru intensificarea operațiunilor Agenției Frontex. ”Opinia Comisiei Europene este că Bulgaria și România sunt pregătite din 2011 pentru a fi admise ca membri cu drepturi depline în Spațiul Schengen”, a precizat oficialul citat.

Guvernul Austriei a semnalat deschidere pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen la nivelul traficului aerian. Gerhard Karner, ministrul austrian de Interne, a afirmat luni că a fixat ”condiții clare” pentru Comisia Europeană în sensul suplimentării personalului Agenției UE pentru protecția frontierelor (Frontex) la granița României cu Serbia și a Bulgariei cu Turcia.

”Acum, este rândul Comisiei Europene. Avem nevoie de progrese în sensul protejării frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a declarat Gerhard Karner pentru postul austriac Ö1, potrivit publicației Der Standard.

În plus, Guvernul de la Viena cere Bucureștiului și Sofiei să preia solicitanții de azil, în special cetățeni afgani și sirieni, ajunși pe teritoriul Austriei după ce au traversat teritoriile României și Bulgariei.

Tema extinderii Spațiului Schengen figurează pe agenda reuniunii Forumului Salzburg, la care participă reprezentanții Austriei, Bulgariei, României, Croației, Cehiei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Sloveniei.

Citește și:

Bloomberg: Zona euro s-ar putea confrunta cu prima recesiune post-pandemie, pe fondul încetinirii activităților economice