„Comoara nazistă” de un miliard de euro va fi restituită, după ce a fost ținută ascunsă zeci de ani

Publicat: 27 03. 2014, 13:33
Actualizat: 31 07. 2014, 15:01

Picturile, desenele și sculpturile – unele dintre acestea capodopere ale Renașterii și modernismului – au fost confiscate de la cele două domicilii ale lui Cornelius Gurlitt în februarie 2012, în urma unei percheziții a autorităților, care îl suspectau pe acesta de evaziune fiscală.

În luna februarie, avocații lui Gurlitt au declarat că acesta a depus o plângere oficială împotriva confiscării colecției sale de artă.

 

 

Germania s-a confruntat cu critici din toată lumea deoarece nu a publicat imediat inventarul complet al operelor de artă și a păstrat tăcerea în legătură cu această descoperire timp de aproape doi ani.

Gurlitt dorește „să restituie toate (operele de artă, n.r.) furate de la proprietarii evrei fiecăruia dintre proprietarii sau urmașii acestora”, a declarat avocatul Christoph Edel, citat miercuri de ziarul Süddeutsche Zeitung.

Autoritățile l-au numit pe Edel tutorele legal provizoriu al lui Gurlitt, care are vârsta de 81 de ani.

Prima operă de artă ce va fi returnată este portretul intitulat „Femeie pe fotoliu”, de Henri Matisse, care a aparținut colecționarului de artă din Paris Paul Rosenberg, bunicului jurnalistei Anne Sinclair, fosta soție a lui Dominique Strauss-Kahn.

Cornelius Gurlitt a moștenit colecția de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, un comerciant cu obiecte de artă care a primit ordin de la Hitler să cumpere și să vândă așa-numitele „opere de artă degenerată” pentru a finanța activitățile naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe lângă colecția impresionantă – peste 1.400 de opere de artă – descoperită în apartamentul din Munchen al lui Gurlitt – autoritățile au identificat alte 238 de capodopere, mult mai mult decât se credea inițial, într-un apartament din Salzburg al lui Cornelius Gurlitt.

Ultimele 180 de lucrări de artă descoperite în „ascunzătoarea” din Austria includ un tablou în ulei de Claude Monet, care ar putea valora 10 milioane de euro, conform televiziunii naționale din Austria.

Tabloul din 1903, care înfățișează Tower Bridge din Londra a fost considerat dispărut. Printre capodoperele inventariate se mai numără o sculptură în bronz de Auguste Renoir și desene de Gauguin, Cézanne și Picasso.

Potrivit sursei citate, lucrările descoperite în Salzburg s-ar fi aflat în proprietatea bunicului lui Cornelius Gurlitt, Louis, și astfel – spre deosebire de capodoperele descoperite în colecția din Germania – se presupune că nu au fost confiscate de naziști.

Legislația din Germania prevede că operele de artă achiziționate din 1933 până în zilele noastre – dar create înainte de 1945 – pot fi investigate ca obiecte de artă furate de naziști.

Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziștii și-ar fi însușit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.