Consiliul de Securitate al ONU nu ar interveni în cazul asasinării omului de știință din Iran

Publicat: 02 12. 2020, 15:00
Actualizat: 02 12. 2020, 15:04
Consiliul de Securitate al ONU nu ar interveni în cazul asasinării omului de știință din Iran / Sursă FOTO: Profimedia Images

La doar câteva ore după asasinarea unui om de știință iranian, care ar fi condus programul nuclear al țării, Teheran a cerut Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să condamne asasinatul și să ia măsuri împotriva celor responsabili, dar diplomații susțin că acest lucru nu se va întâmpla.

Cei 15 membri ai consiliului ar putea discuta despre uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh în spatele ușilor închise dacă un membru solicită o astfel de întâlnire sau ar putea face – prin consens – o declarație cu privire la acest subiect

Dar ambasadorul ONU al Africii de Sud, Jerry Matjila, președintele consiliului în luna decembrie, a declarat marți, 1 decembrie, că niciun membru nu a cerut până acum să discute despre crimă sau despre Iran în general. Diplomații au mai spus că nu s-a discutat despre o declarație oficială, potrivit Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU nu intervine în cazul asasinării omului de știință

Consiliul de Securitate are rolul de a menține pacea și securitatea internațională și are capacitatea de a autoriza acțiuni militare și de a impune sancțiuni. Dar astfel de măsuri necesită cel puțin nouă voturi „pentru” și niciun „veto” din partea Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.

În timp ce niciun partid nu și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea lui Fakhrizadeh – considerat de puterile occidentale ca fiind arhitectul programului de armament nuclear al Iranului – Iranul a acuzat Israelul. Biroul primului ministru israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze.

Statele Unite protejează în mod tradițional Israelul de orice acțiune la Consiliul de Securitate. Washingtonul a refuzat să comenteze asasinarea savantului.

Anchetatorul ONU cu privire la execuțiile extrajudiciare, Agnes Callamard, a declarat vineri că sunt multe semne de întrebare în privința uciderii lui Fakhrizadeh, dar a menționat definiția unui asasinat extrateritorial în afara unui conflict armat.

Callamard a postat pe Twitter că o astfel de crimă a fost „o încălcare a legislației internaționale a drepturilor omului care interzice privarea arbitrară de viață și o încălcare a Cartei ONU care interzice utilizarea forței extrateritoriale în timp de pace”.

Iranul și-a adresat, de asemenea, scrisoarea de vineri secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Ca răspuns, Guterres a cerut reținere și a condamnat „orice asasinare sau ucidere extrajudiciară”, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Consiliul de Securitate urmează să se întrunească pe 22 decembrie pentru reuniunea sa bianuală privind respectarea unei rezoluții care consacră un acord nuclear din 2015 între puterile mondiale și Iran, la care administrația președintelui american Donald Trump a renunțat în 2018.

Orice membru al consiliului sau Iranul ar putea alege să deschidă subiectul uciderii lui Fakhrizadeh în timpul acelei întâlniri.