Coreea de Nord promite că închide unitatea de teste nucleare și cheamă observatori internaționali

Publicat: 29 04. 2018, 11:57

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, sediul Președinției sud-coreene, a declarat că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a făcut aceste declarații în cursul întrevederii de vineri cu președintele sud-coreean Moon Jae-In.

„Deși în mod inerent manifest rezistență față de America, oamenii vor vedea că nu sunt genul de persoană care lansează atacuri nucleare în Coreea de Sud, Pacific sau America”, a afirmat Kim, potrivit lui oficialului de la Seul, relatează agenția Yonhap.

„Unii spun că închidem instalații care nu sunt funcționale, dar veți vedea că avem alte două tunele care sunt mai mari decât cele existente și care sunt într-o stare bună”, a explicat Kim, făcând probabil referire la informațiile potrivit cărora poligonul subteran de teste atomice de la Punggye-ri s-ar fi prăbușit în urma ultimului test nuclear. 

Liderul de la Phenian a mai afirmat că nu va repeta „istoria dureroasă a Războiului coreean”, adăugând că sunt necesare măsuri concerte pentru a opri riscul producerii unor confruntări militare accidentale.

Kim s-a angajat și să revină la fusul orar al Seulului, în condițiile în care în acest moment între cele două Coreei există o diferență de 30 de minute.

Seulul și Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuții cu SUA și China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea, ce s-a încheiat printr-un armistițiu, potrivit unei declarații comune emise după summitul inter-coreean.

„Nu va mai fi război în Peninsula Coreea și astfel o nouă eră a început”, se afirmă în declarația comună, semnată de președintele sud-coreean Moon Jae-In și liderul nord-coreean Kim Jong-Un, informează presa internațională.

Cele două Corei speră ca un tratat de pace să fie semnat până la finalul acestui an.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistițiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord și China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistițiului.