CORONAVIRUS. Ce spune Suedia despre faptul că a fost inclusă pe lista țărilor periculoase

Publicat: 26 06. 2020, 16:31
CORONAVIRUS. Ce spune Suedia despre faptul că a fost inclusă pe lista țărilor periculoase / Foto: Shutterstock
Suedia susţine că OMS a greşit când a inclus-o pe lista ţărilor periculoase, în urma unei „interpretări greşite a datelor”.

Epidemiologul de stat Anders Tegnell a declarat că nu are nicio îndoială că este vorba despre „o interpretare complet greşită a datelor”.

Anders Tegnell a făcut declaraţia în presa suedeză, după ce joi OMS a inclus Suedia pe lista ţărilor periculoase, în care se înregistrează o creştere a infecţiilor.

Suedia a cunoscut o creştere a cazurilor de coronavirus, a recunoscut Tegnell, dar numai pentru că face mai multe teste.

Potrivit OMS, citat de BBC, Suedia a înregistrat 155 de infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, un nivel mult mai mare decât oricare altă ţară din regiunea Europei (care conform definiţiei Organizaţiei include, printre altele, Kârgâzstan şi Kazahstan).

Potrivit directorului regional OMS, Hans Henri Kluge, în 11 ţări, între care şi Suedia, „transmisia accelerată a dus la o resurecţie foarte semnificativă (a cazurilor), care, dacă nu este controlat, va readuce sistemele de asistenţă medicală la colaps“.

Pe lângă Suedia, Kirghizstan şi Kazahstan, Albania şi Ucraina se numără printre celelalte ţări de pe lista OMS.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat marți, 16 iunie, o atenționare de călătorie în Suedia, țară în care autoritățile au anunțat prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere.

Recomandări MAE pentru românii care merg în Suedia

MAE le recomandă românilor să se asigure că au în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).

Cetățenii români care se află pe teritoriul Regatului Suediei pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Stockholm: +46736985463.